RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Travnička župa Ovčarevo prvi put u povijesti dobila orgulje

Napisano 20.11.2013. 09:59
Travnička župa Ovčarevo prvi put u povijesti dobila orgulje

 

Prigodnim koncertom ozbiljne glazbe kojeg je otvorio novibiljanski župni zbor pod ravnanjem sestre Krešimire Skopljaković kao i misnim slavljem, vjernici travničke povratničke župe Ovčarevo ovih su dana proslavili dopremanje orgulja u župnu crkvu Sv. Mihovila Arkanđela u Ovčarevu. Kolaudacija, otvorenje i blagoslov orgulja obavljeni su pod svetom misom. Zahvaljujući vjernicima iz njemačke župe Murg-Hanner župa Ovčarevo osnovana 1832. godine odvajanjem od župe Dolac, prvi put u povijesti dobila je orgulje. Upravno vijeće spomenute njemačke župe orgulje je odlučilo nabaviti 1856. godine. Godinu kasnije naručili su izradu orgulja kod majstora Steinmullera iz Hugstettena, a tadašnji župnik Koslin orgulje je preuzeo 1858. godine uz naknadu od 1500 guldena. Od 1993. godine o orguljama brineFranz Muller, a vjernici njemačke župne zajednice Murg-Hanner odlučili su ovaj vrijedan glazbeni instrument darovati župi Ovčarevo. Dogodilo se to zahvaljujući posredovanju nekolicine vjernika iz travničkog kraja i spomenute njemačke župe. Da je kolaudacija orgulja za povratničku župu Ovčarevo izniman događaj, potvrdio nam je i fra Marinko Didak, mjesni župnik.

"Uz orgulje, moći ćemo svečanije obilježavati naše blagdane i sva druga slavlja u župi", kaže fra Marinko. U Ovčarevu danas, po riječima župnika, živi oko dvije tisuće hrvatskih povratnika od prijeratnih oko 5,5 tisuća vjernika.

Iako povratak nije išao željenom dinamikom, župnik fra Marinko Didak kaže da mjesta pesimizmu nema, pogotovu kad župa dobiva tako vrijedan dar kao što su stare i iznimno vrijedne orgulje. Inače, vjernici župe Ovčarevo s pravom su ponosni na župnu crkvu posvećenu Sv. Mihovilu Arkanđelu koja je 2007. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH. Nešto više od šest godina nakon donošenja spomenute odluke, prekrasno kameno crkveno zdanje u Ovčarevu ispunili su i zvuci orgulja dopremljenih iz Njemačke.

(artinfo.ba/ap)


Nema komentara

Anketa

Ustavi