RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U Deževicama predstavljen Zbornik radova o fra Jakovu Markijskom

Napisano 08.04.2017. 23:28

U Deževicama je sinoć predstavljen zbornik radova o fra Jakovu Markijskom i njegovom djelovanju u Bosni, u okviru manifestacije "Hrvatsko proljeće Središnje Bosne" koju organizira Županijski odbor Mladeži HDZ-a BiH SBŽ-a.

Nekoliko stotina metara od mjesta promocije nalazi se fra Jakovljevo svetište, zajedno sa spiljom, u kojoj je tijekom boravka u Deževicama u 15. stoljeću, boravio ovaj svetac, tadašnji vikar Bosanske vikarije, prenosi Fena.

Iako se sv. Jakov, svetac rodom iz Motepradonea u Italiji, posebno, štuje u Deževicama, župi Gospe Snježne, o njemu i njegovu životu se malo zna.

Župnik u Deževicama Marin Marić odlučio je to promijeniti te je u rujnu 2015. godine, u suradnji s Općinom Kreševo, uz potporu Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, organizirao znanstveni simpozij o fra Jakovu Markijskom i njegovu djelovanju u Bosni.

Radovi predstavljeni na Simpoziju objedinjeni su u knjigu, koja brojnim fra Jakovljevim štovateljima, a godišnje ih njegovo svetište u Deževicama pohodi više od 30 tisuća, nudi mnoštvo informacija o njegovu životu i djelovanju u tadašnjoj Bosanskoj vikariji, koja je prelazila granice današnje BiH.

- Trebalo je proći 600 godina da bi hrvatski katolički puk ovog kraja doživio da o svecu kojeg toliko štuje ima jednu ovako vrijednu znanstvenu knjigu. To je još jedno čudo sv. Jakova - istaknuo je župnik Marin Marić.

Ministrica obrazovanja, znanosti kulture i sporta SBŽ-a Katica Čerkez zahvalila je organizatorima manifestacije "Hrvatsko proljeće Središnje Bosne", kazavši kako se nada da će manifestacija, koja živi već četiri godine, obići sve gradove i sela.


Nema komentara

Anketa

Ustavi