RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U Jajcu održani 12. Šopovi dani na Plivi

Napisano 28.09.2013. 13:10
U Jajcu održani 12. Šopovi dani na Plivi

Književna manifestacija 12. Šopovi dani na Plivi održana je jučer i danas u Jajcu, rodnom mjestu velikog pjesnika Nikole Šopa, a u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak, Središnje uprave i podružnice u Jajcu.

„I ovogodišnja manifestacija imala je zanimljiv i raznolik program. Drago nam je što smo uspjeli okupiti poznata književna imena, ali i nove književnike čije vrijeme tek dolazi. Zato s pravom možemo biti zadovoljni Šopovim danima, koje smo utemeljli 1997. godine. Da je danas s nama Nikola Šop bi bio radostan zbog svega što radimo njemu u čast, ali i u čast lijepoj književnoj riječi i knjizi“, istaknuli su članovi Organizacijskog odbora.

Sve je počelo jučer programom Počnimo s pjesmom „Namjerno smo napravili ovu pravopisnu pogrešku i nismo rekli 'počnimo pjesmom' jer smo s ovim 's pjesmom' htjeli reći da je pjesma živo biće, budući to na neki način i jeste“.

U ovom dijelu predstavile su se mlade pjesnikinje Sanijela Matković i Anita Martinac, te istaknuti pjesnik Šimo Ešić čija je knjiga za djecu Izmislionica u selu Pričavac upravo jučer proglašena najboljom knjigom za djecu u 2012. po izboru Društva pisaca Bosne i Hercegovine.

Manifestaciju je svečano, na platou ispred rodne kuće Nikole Šopa, otvorio predsjednik Općinskog vijeća Jajca Branko Bungić koji je govorio o životu Nikole Šopa kazavši kako je Jajce ponosno i na pjesnika i na ovu manifestaciju.

Pozdrav svim gostima uputio je i predsjednik Napretkove podružnice u Jajcu Dragan Glavaš. U svom pozdravu kazao je kako je Napredak jedan od najvećih promicatelja Nikole Šopa, njegovog stvaralaštva i ljudskosti. „Nije stoga bezrazloga Općina Jajce upravo Napretku dala da se brine o rodnoj kući Nikole Šopa, koja je uvrštena u listu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine“, kazao je Glavaš.

Manifestacija je nastavljena u Velikoj dvorani Općine programom Pod okriljem Nikole Šopa.

Uz odličan nastup mješovitog zbora Napretkove podružnice svojim su se pjesmama i književnim radovima predstavili svi okupljeni pjesnici: Šimo Ešić, Jagoda Iličić,Muhidin ŠarićMarija Fekete SullivanMirsad BećirbašićSonja JurićDragan Marijanović, Sanijela MatkovićAnita Martinac, Franjo BratićAnto Zirdum iDragan Mučibabić. Nakon njih učenici iz Jajca čitali su svoja nagrađena literarna djela, a publici su se svojim pjesničkim djelima predstavili i učenici Katoličkog školskog centra Blaženi Ivan Merz iz Banja Luke.

U današnjem programu u dijelu Razgovor s Pjesnikom o književnom stvaralaštvu nedavno preminulog Mirka Kovača, kome su ovi Šopovi dani i posvećeni, govorila je prof. dr. Perina Meić.

U odličnoj i jednostavnoj analizi profesorica je dala komparativni pregled svih Kovačevih romana.

„Kada pitamo koja je glava odlika Kovačevog književnog stvaralaštva onda možemo reći da je on uvijek 'u poziciji opozicije' i onda kada je šesdesetih objavio svoj prvi roman u kojem propituje i komunističku dogmu, i onda kada piše o nacionalizmu. Kovač u svim svojim romanima isprepliće svoje svjetonazore i uvijek je na strani pojedinca koji je u sukobu s nekim grupama i društvom. Zapravo, Kovač u toj svojoj opoziciji propituje i ustaljene umjetničke konvencije i pravila“, kazala je između ostalog profesoria Meić.

Manifestacija je zatvorena predstavljanjem knjiga Sonje Jurić More, nebo i zvijezde teJagode Iličić Vanila, med i suncokreti.

„Vidimo se i iduće godine na 13. Šopovim danima, koji će biti obogaćeni i novim sadržajima, ne samo književnim. Od iduće godine Šopovi dani će trajati nekoliko dana više, a uključivat će i koncerte i izložbe, jer je Šop bio nadahnuće mnogim umjetnostima“, izjavili su predstavnici Napretka.

Manifestaciju su podržali: Federalno ministarstvo kulture i sporta, Vlada Republike Hrvatske, Vlada Kantona Središnja Bosna, Općina Jajce i HT Eronet, navodi se u priopćenju.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi