RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U Mostaru se snima dokumentarac o austro-ugarskim vojnim utvrdama

Napisano 09.07.2014. 08:33
Utvrda

U tijeku je snimanje dokumentarca "Austro-ugarske vojne utvrde u Mostaru", autora Željka Miličevića i Ive Mikulića, a za film su već interes iskazale medijske kuće iz Mađarske, Austrije, BiH i Hrvatske

Iako naslov govori o vojnim građevinama iz doba austro-ugarske okupacije i aneksije BiH, ovaj film predstavlja umjetnički kontrapunkt čovjeka i tvrđave, mira i rata.

Autori ističu kako su u početku snimanja filma htjeli ponovno otkriti ove građevine gledateljima, njihovo postojanje u pustošima Podveležja, da bi kasnije razvili i odradili netipičnu dokumentarističku formu.

- Film nas sve na edukativan i snažan način podsjeća na postojanje jedinstvenih građevina u svijetu, a danas prepoznatih i priznatih kulturno povijesnih i turistički vrijednih, a s umjetničke strane nepresušnih izvora stvaranja, koje su kod nas i od nas zapostavljene u proteklom razdoblju - kazao je u izjavi za Fenu redatelj i producent Ivo Mikulić.

Austro-ugarske tvrđave građene su od Berlinskog kongresa iz 1878. godine, pa sve do I. svjetskog rata.

Za film je napisan i u njemu je primijenjen art esej "Ljudi i tvrđave", Veselina Gatala, kojim je na samo umjetnicima svojstven način ujedinjen kameni ambijent, ljudska vječita mijena i tvrđava koja je u jednom vremenu zaštita jednakom jačinom kao što je u nekom drugom vremenu prijetnja, i rezultira nekom vrstom meditacije i kontemplacije o smislu rata i ratovanja.

- Bez obzira na 100-tu obljetnicu počeka I. svjetskog rata, ova tema, građevine, područje i povijest zaslužuje da se dokumentaristički, a i poetski obradi - izjavio je redatelj i producent Ivo Mikulić.

Fena


Nema komentara

Anketa

Ustavi