RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U Splitu predstavljena Hrvatska enciklopedija Bosne i Hercegovine

Napisano 05.03.2016. 11:31

U prepunoj dvorani Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU, u splitskoj Palači Milesi, održano je u četvrtak navečer predstavljanje Hrvatske enciklopedije Bosne i Hercegovine. Brojni ugledni Splićani, akademici, umjetnici, ali i političari, uživali su u sat i pol izlaganju tima stručnjaka koji od 2005. godine rade na ovom veoma važnom djelu za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Naime, četiri godine se "stvarao" prvi dio enciklopedije koji je u izdan 2009. godine, a ovaj drugi 2015. godine.

I sada je zahvaljujući Splitsko-dalmatinskoj županiji, te Hrvatskom leksikografskom institutu BiH i tvrtke Synopsis d.o.o., promocija djela održana i u Splitu, što je pozdravio i sam župan Zlatko Ževrnja:

- Zadovoljstvo je imati priliku čuti urednike enciklopedije, koja obilježava povijest jednog naroda, nažalost sudbinom podijeljenog u dvije države. Ova enciklopedija je krunski dokaz kako su povijest Bosne i Hercegovine stoljećima pisali upravo Hrvati, a i ovaj projekt je još jedan napor u očuvanju nacionalnog identiteta Hrvata u BiH - kazao je Ževrnja.

Sa pohvalama za uloženi trud brojnih stručnjaka koji su radili na djelu pridružio se i Andro Krstulović Opara, savjetnik predsjednice RH za društvene djelatnosti:

- Ovo je značajan kulturološki događaj za hrvatski narod u cjelini i još jedna je potvrda konstituivnosti hrvatskog naroda u BiH, gdje nije jamstvo politički trenutak ni volja, već prije svega presudni i ovom knjigom dokazani utjecaj i značaj Hrvata koji BiH čine europskom i civiliziranom zemljom. Jer BiH ima svoju enciklopediju, s kojom se dosta zemalja u okruženju ne mogu pohvaliti, a Hrvati kao narod imaju čak dvije! I Hrvatsku, i ovu Bosne i Hercegovine...

O ovom vrijednom i značajnom djelu, kako su ga mukotrpno, dugotrajno ali itekako stručno stvarali, govorio je glavni urednik akademik prof. dr.sc. Jakov Pehar, ujedno i predsjednik HAZU BiH, kao i akademik Davorin Rudolf, te dr. sc. Zoran Tomić dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Ivan Anđelić, ravnatelj Hrvatskog Leksikografskog instituta Bosne i Hercegovine.

 

Cjelina od četiri dijela

Hrvatska enciklopedija Bosne i Hercegovine bi trebala imati četiri dijela, od kojih su objavljena dva i to prvi 2009. godine (članci od A – Đ) i drugi 2015. (članci od E – J).

Prvi dio, na kojem je radilo 157 suradnika, ima 660 stranica uz 927 fotografija i 58 zemljopisnih i povijesnih karata, a drugi 712 stranica s 833 fotografije i 42 zemljopisne i povijesne karte djelo je 182 znanstvenika.

Slobodna Dalmacija


Nema komentara

Anketa

Ustavi