RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Uređenje antičke bazilike kod Travnika

Napisano 13.10.2013. 09:49
Uređenje antičke bazilike kod Travnika

Sredinom rujna tekuće godine započeti su radovi na uređenju bazilike u mjestu Varošluk, Turbe kod Travnika, koji se ovih dana privode kraju.

Kako je u razgovoru za Fenu tim povodom izjavila arheolog Zavičajnog muzeja TravnikAjla Sejfuli, projekt za uređene kasnoantiče bazilike koja je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 2005. godine proglašena nacionalnim spomenikom aplicirala je Općina Travnik na grant Federalnog ministarstva prostornog uređenja, a elaborat su izradili stručnjaci Zavičajnog muzeja Travnik dok je nadzorni organ u tijeku izvođenja radova bio Federalni zavod za zaštitu spomenika.

''U sklopu ovog projekta urađeno je čišćenje unutrašnjosti objekta tzv. sjeverne crkve, koja je danas jedini vidljivi dio mnogo većeg kompleksa čiji se ostatak nažalost nalazi ispod magistralne ceste Travnik-Donji Vakuf'', kazala je Sejfuli.

Navodi kako objekt pripada tipu dvojinih bazilika, čije dvije crkve su povezane unutrašnjim dvorištem.

''Poseban značaj ovog lokaliteta ogleda se u postojanju nekoliko grobnica na svod koje su građene od sedre, a nalaze se u sklopu objekta, u čijoj unutrašnjosti je 1923. godine pronađena zlatna ogrlica sa 18 medaljona i križem, koja je produkt bizantskih radionica i datira se u peto stoljeće nove ere. Cijeli kompleks pripada razdoblju između četvrtog i šestog stoljeća nove ere, a arheološka istraživanja pokazala su da je bazilika izgrađena na temeljima starijeg objekta, vjerojatno rimske vile'', kazala je Sejfuli.

Iako je objekt arheološki istraživan u nekoliko navrata, posljednji put 1970. godine kada je urađena sanacija i konzervacija zidova, velika količina arheološkog materijala pronađena je i u toku čišćenja unutrašnjosti objekta. Najveći broj keramičkih nalaza, od kojih se ističe ulomak oslikane posudice, pronađen je u jednoj od grobnica na svod.

Sejfuli kaže da je uz keramički materijal pronađen i parcijalno očuvan skelet, kao i ulomak staklene posudice.

Projekt uređenja bazilike podrazumijeva pored čišćenja i uklanjanje stabala koje ugrožavaju ostatke zidova, postavljanje rasvjete i informativne table, kao i prezentiranje objekta javnosti uz edukativne radionice za djecu i mlade.

''Ovo je samo jedan u nizu koraka koje Zavičajni muzej Travnik, zajedno sa Općinom Travnik, poduzima u cilju očuvanja kulturne baštine Travnika i okoline. Za sljedeće razdoblje planirano je zaštitno istraživanje dva lokaliteta i to srednjovjekovne nekropole Klisa u Gučoj Gori, kao i kasnoantičke grobnice na svod u Sadovači (Vitez) koja je otkrivena prošle godine'', kazala je arheolog Ajla Sejfuli.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi