RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Uskoplje: Promocija knjige "Bijeli put - pobjeda dobra u ratu"

Napisano 10.12.2014. 07:54
Uskoplje: Promocija knjige \

"Humanitarni konvoj Bijeli put za Bosnu Srebrenu i Novu Bilu bio je prije svega pothvat dobra u ratu. Bio je više od pomoći u hrani, lijekovima i sanitetskom materijalu. Željeli smo ovim činom pomoći franjevačkoj bolnici 'Dr. fra Mato Nikolić' u Novoj Biloj, opstanku Hrvata u srednjoj Bosni, zajedničkoj humanitarnoj suradnji Bošnjaka i Hrvata te prekinuti sukob među žrtvama (Hrvatima i Bošnjacima)", izjavio je između ostaloga poznati humanitarac Branko Ćulo.

Naime, proteklog je tjedna u župnoj dvorani Svetog Ante u župi Uskoplje održana promocija knjige "Bijeli put - pobjeda dobra u ratu" autora Dr. Slobodana Langa i Branka Ćule koji je također bio sudionikom humanitarnog konvoja koji je brojao 167 znanih i neznanih, radnika, vozača, doktora, novinara, franjevaca, dobrih ljudi koji su svoj život stavili na kocku da bi pomogli ljudima u nevolji.

Od Dubrovnika, Zagreba, Splita preko Sinja, Tomislavgrada i Rame humanitarni konvoj Bijeli put putovao je 12 dana da bi 20. prosinca 1993. godine stigao u Novu Bilu i dopremio pomoć na opće oduševljenje više od 70 tisuća Hrvata koji su bili u okruženju Armije BiH.

Više od stotinu zvanica ove promocije pozorno je slušalo izlaganje doktora Slobodana Langa koji je u to vrijeme bio savjetnik predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana za humanitarna pitanja.

"Ovo je primjer da dobro pobjeđuje i u ratu. Pomoć koju smo dovezli u Lašvansku dolinu i franjevačku bolnicu nismo dali samo Hrvatima. Dva kamiona humanitarne pomoći otišla su i u Mahalu, Stari Vitez, jedan u Kruščicu, dakle Bošnjacima koji su također bili žrtve suludog rata. Pitamo se što je to dobroga donio konvoj Bijeli put. Donio je opstanak Hrvatima, i odmah nakon toga organiziranje humanitarnih konvoja i za Bošnjake. Došao je i Washingtonski sporazum a u Novoj Biloj samo godinu dana kasnije počela je gradnja suvremene bolnice koju danas koriste i Hrvati i Bošnjaci. Ako hoćete još više niknuo je u Vitezu i novi poslovni centar koji danas zapošljava preko pet tisuća ljudi, odnosno i Hrvata i Bošnjaka. Dakle to su konkretni rezultati pobjede dobra u ratu", izjavio nam je nakon predstavljanja knjige Dr. Slobodan Lang .

Podsjećamo, na povratku iz Lašvanske doline humanitarni konvoj Bijeli put napadnut je u Gornjem Vakufu/Uskoplju. Više humanitaraca je ranjeno a ubijen je vozač kamiona Anto Vlajić po kome danas jedna ulica u Novoj Biloj i nosi ime.

O knjizi su govorili i Zvonimir Čilić dugogodišnji novinar koji je pratio sva dogđanja oko konvoja Bijeli Put te fra Stipo Karajica koji je bio i sudionik humanitarnog konvoja "Bijeli put za Bosnu Srebrenu i Novu Bilu". Nakladnici ove knjige su austrijska Styria, Večernji list, Bijeli put, Kruh Svetog Ante – Zagreb, Grad Dubrovnik i Grad Zagreb.

 

Artinfo.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi