RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zajednička molitva za jedinstvo kršćana

Napisano 20.01.2014. 09:46
Zajednička molitva za jedinstvo kršćana

Na početku Ekumenskog bogoslužja kardinal Puljić je uputio svima riječi pozdrava i dobrodošlice, a na osobit način pravoslavnim svećenicima i đakonima kao i pravoslavnim vjernicima i drugim kršćanima koji su se ujedinili s katolicima u molitvi za jedinstvo svih kršćana

Prvog dana Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, u katedrali Srca Isusova u Sarajevu održano je ekumensko bogoslužje Riječi koje je predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s apostolskim nuncijem u BiH nadbiskupom Luigijem Pezzutom i vojnim biskupom u BiH mons. dr. Tomom Vukšićem te uz sudjelovanje desetak pravoslavnih svećenika i đakona među kojima su bili: arhijerejski namjesnik sarajevski protojerej-stavrofor Miomir Zekić, v.d. dekana Bogoslovskog fakulteta u Foči jerej dr. Darko Đogo, jerej Borislav Livopoljac iz sarajevske saborne crkve, deset svećenika mitropolije dabrobosanske i drugi. Bogoslužje riječi organizirano je na inicijativu Vijeća za ekumenizam i dijalog među religijama u kulturama Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine koje je za tu prigodu otisnulo knjižicu s tekstovima za Molitvenu osminu.

Molitvena osmina

Na početku Ekumenskog bogoslužja kardinal Puljić je uputio svima riječi pozdrava i dobrodošlice, a na osobit način pravoslavnim svećenicima i đakonima kao i pravoslavnim vjernicima i drugim kršćanima koji su se ujedinili s katolicima u molitvi za jedinstvo svih kršćana. Sudjelovao je i veći broj katoličkih svećenika i redovnica raznih kongregacija s kojima su se u molitvi ujedinile i klauzurne sestre karmelićanke u Sarajevu i klarise u Brestovskom, šezdesetak kilometara zapadno od Sarajeva.

Kardinal Puljić je naglasio da su ove godine tekstove za Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana u prigodnoj knjižici izabrali kršćani iz Kanade, nadahnuti biblijskim tekstom iz Prve poslanice sv. Pavla apostola Korinćanima: „Zar je Krist razdijeljen” (1Kor 1,1-17). Oslanjajući se na uvodni tekst u knjižici, pojasnio je da Kanađani žive u zemlji koja je obilježena različitošću jezika, kulture, čak i klime, te da utjelovljuju različitost u svojim izričajima kršćanske vjere. Dodao je da kanadski kršćani žele, u svojoj raznolikosti, ostati vjerni Kristovoj želji za jedinstvom njegovih učenika ističući da Prva poslanica Korinćanima pokazuje način vrednovanja i primanja darova drugih što ohrabruje rad na jedinstvu.

Prigodnu propovijed uputio je delegat Mitropolije dabrobosanske arhimandrit mr. Lazar Lazarević, rektor Bogoslovije sv. Petra dabrobosanskog u Foči. Govoreći na temu Molitvene osmine: „Zar je Krist razdijeljen”, podsjetio je na kontekst u kojem apostol naroda sv. Pavao piše svoju prvu poslanicu kršćanskoj zajednici u gradu Korintu u današnjoj Grčkoj. Kazao je da se u korintskoj crkvi stvorila podjela o čemu je obaviješten sv. Pavao. „‘Zar je Krist razdijeljen?’, pita Pavao Korinćane, a i nas. Krist se nije razdijelio. On je bio i ostao jedan, baš onakav kao kada je došao na zemlju među ljude da ih ujedini, sabere, okupi i spasi. Krist nikada ne dijeli - već ujedinjuje, ne zaboravlja – već pamti, ne ostavlja – već neprestano poziva sve ljude, bez obzira na njihovo stanje, status, rasu i jezik. Nezavisno jesu li bogati, siromašni, ugledni ili bitni i društvu, sve ih je volio i sve ih podjednako voli“, kazao je arhimandrit Lazar.

Ističući da je Krist ostao takav do danas, rektor Lazarević je rekao da su takvog Krista neki uzeli samo za sebe. „Možda On nije sve te ljude dijelio ovako i na ovakav način? Možda je ova podjela kasnija, ljudski izum i ljudsko viđenje stanja; možda je ova podjela naša, ne Kristova? Krista su kroz povijest dijelili, oko Njegovo imena se razdjeljivali. Jedni se proglašavali da su dio Njegove ljubavi, a druge, opet, udaljavali od Njega i uskraćivali Njegovu ljubav. Tako nam govori Sveto Pismo i povijest Crkve. Mnogi su zloupotrebljavali Kristovo ime i tako prenosili drugima i njih učili“, kazao je arhimandrit Lazar ističući da nijedna od stranaka u korintskoj crkvi nije dobivala od sv. Pavla nikakvu podršku „već samo kritiku koja će se pretvoriti u pouku o ljubavi. „Sveti Pavao ne propušta priliku da Korinćane pouči i podsjeti da su ‘Crkva Božja’, ‘posvećeni u Kristu Isusu’. ‘Pozvanima svetima’ naglašava potrebu brige za drugoga, osjećaja i dogovornosti prema bližnjemu što je suštinski plod novog načina života u Crkvi kao zajednici ljubavi njezinih članova koji jedni druge smatraju i nazivaju braćom i sestrama“, pojasnio je rektor Lazarević navodeći da apostol Pavao izričito naglašava kako duhovni darovi trebaju biti u službi ljubavi.

„Sam čovjek ne bi imao ljubavi da mu je Bog nije usadio u njegovo srce. Ljubav čovjekova je ljubav Duha Svetoga. Čovječanska, bratska ili ljubav prema bližnjem suštinski je zavisna od Božje ljubavi prema čovjeku“, kazao je arhimandrit Lazar ističući da, zbog toga, apostol Pavao ne pravi razliku između bogoljublja i čovjekoljublja. „Svaka je čovjekova ljubav Božjeg, transcendentalnog porijekla… Pavao u svom učenju o ljubavi i svojoj preporuci te ljubavi Korinćanima ne pravi nikakvu razliku između ljubavi prema Bogu i ljubavi prema bližnjemu. Veoma je interesantno da apostol Pavao odbija pojmovno odvojiti ljubav prema Bogu od ljubavi prema bližnjemu“, rekao je rektor Lazarević naglasivši da sv. Pavao „odbacuje svaki individualizam, svaku podijeljenost na razne grupe s različitim imenima, svaku individualnu duhovnost kao put zajednice i jedinstva s Bogom“. Kazao je i da je apostol Pavao svoje najznačajnije i najljepše riječi o ljubavi izrekao upravo u okvirima teksta Prve poslanice Korinćanima, a koje se odnose na euharistijsko okupljanje kao odgovor onima koji se dijele i koji Krista dijele. „Vidjeli smo kako Pavao reagira na podjele u kršćanstvu; kakav je njegov stav i s koliko gorčine govori o tome. Gdje smo mi, na kojoj smo strani – na Pavlovoj ili na strani onih koji se žele dijeliti. Sveti Pavao odbacuje svaku podjelu, onovremenu u Korintu, kao i ovovremene, i slobodno možemo njegovu konstataciju upućenu Korinćanima preformulirati riječima: Zar Krista i dalje dijelite (dijelimo?)“, rekao je na kraju arhimandrit Lazar.

Iskustva mladih

Kao uvod u molitvu vjernika bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa otpjevali su drevnu liturgijsku popijevku koja započinje zazivom: Bože, daj mir jedinstvo svetoj Crkvi kršćanskoj. Potom su molitvene zazive pročitali mladi pravoslavci Vanja, Dajana, Snježana i Kristina te mladi katolici Maja, Boris, dvije djevojke s imenom Jelena i Nikola. Svi oni uključeni u ekumenski projekt pod nazivom „Koračajmo zajedno“.

“Koračajmo zajedno”

Nakon što su svi nazočni zajedno izmolili „Oče naš“ te izmijenili pozdrav mira, uslijedilo je svjedočanstvo mladih katolika Vrhbosanske nadbiskupije i mladih pravoslavaca Mitropolije dabrobosanske uključenih u ekumenski projekt „Koračajmo zajedno“. U ime mladih katolika projekt je ukratko predstavio kordinator u ime katoličke mladeži Ivica Kustura. Najprije je istaknuo da je, kroz ekumenske projekte Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ u Sarajevu uvidio da mladi različitih vjeroispovijesti uopće ne poznaju običaje i tradiciju svojih susjeda te da iz takvog neznanja nastaju predrasude i stigmatiziranost. „U razgovoru sa starješinom saborne crkve u Sarajevu shvatili smo da je i pravoslavna zajednica uočila iste probleme. Stoga, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ zajedno s mladima Pravoslavne Crkve želi raditi na upoznavanju mladih katolika i pravoslavaca, koji će kroz organizirana zajednička druženja, molitvu, zabavu i rad, pokazati kako je suživot moguć“, kazao je Ivan pojasnivši da je u protekloj godini formiran tim mladih katolika i pravoslavaca koji su osmislili spomenuti projekt. „Smatramo da će kroz predviđene aktivnosti za tri godine proći oko 500 mladih, od kojih bi oko 150 trebalo sudjelovati na tri ljetna ekumenska kampa. Iduće dvije godine nastavit ćemo s terenskim radom koji bi obuhvatio druge sudionike u ostalim mjestima Bosne i Hercegovine“, zaključio je mladi katolik Ivan.

O svom iskustvu u projektu „Koračajmo zajedno“ progovorila je i pravoslavna djevojka Nadežda Mojsilović, koordinatorica projekta u ime mladih saborne crkve u Sarajevu ističući da je u početku imala tremu pa čak i strah pitajući se, hoće li to moći i hoće li zaista razumjeti smisao projekta i što se od nje traži. „Danas stojim ovdje pred vama i zaista iskreno mogu reći da sam ponosna što sam dio ovog projekta. Donio mi je nova poznanstva, prijateljstva. Za mene osobno je to jedno bogato iskustvo, jer sam time obogatila sebe, upoznajući druge kršćane koji kao i ja vjeruju u Boga, i time nisam ni jednog trenutka svoju pravoslavnu vjeru umanjila. Čak što više, mislim da sam je obogatila jer što je smisao moga života, našega života, nas kršćana, ako ne poštujemo druge i drugačije. Uostalom pa zar mi ne vjerujemo svi u istog Boga i zar ne težimo istom budućem životu nakon ovoga zemaljskog? Danas, kada se molimo za jedinstvo kršćana, neka dragi Bog pošalje na nas svoj blagoslov da život provedemo u miru i blagostanju“, kazala je na kraju Nadežda.

Tijekom Ekumenskog bogoslužja Riječi pjevao je zbor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa „Stjepan Hadrović pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Drugog dana Molitvene osmine za jedinstvo kršćana u katedrali Srca Isusova u Sarajevu je upriličen ekumenski koncert kršćana grada Sarajeva. Posljednjeg dana Molitvene osmine u subotu, 25. siječnja u Sabornoj crkvi u Sarajevu bit će upriličena molitva za jedinstvo kršćana, a prigodnu propovijed uputit će delegat kardinala Vinka Puljića mons. dr. Niko Ikić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu. 

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi