RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Završena 11. likovna kolonija ''Trebižat 2013''

Napisano 18.08.2013. 10:22
Završena 11. likovna kolonija \'\'Trebižat 2013\'\'

Dok mu u gornjem i srednjem toku obećavaju hidroelektrane rijeka Trebižat u donjem toku, kroz čapljinsku općinu, i dalje je ostala zavodljiva ljepotica.

Po jedanaesti puta osjetili su to i likovni stvaratelji iz gradova i naselja iz sliva Neretve.

Sticajem okolnosti na uobičajeno druženje uz rijeku Trebižat ove godine je stiglo nešto manje zaljubljenika u čari rijeke nego ranijih godina.

Međutim, to uopće nije poremetilo stvaralačko ozračje na Matici, gdje se po običaju okupe sudionici likovne kolonije.

Uz pokretača i inicijatora Anđelka Matića – Uču, pedagoga likovne kulture u mirovini u radu 11-te likovne kolonije sudjelovali su: Tonči Alač (Podace), Teo Bilas (Gradac),Jure Jovica (Ploče), Ivan Herceg (Ljubuški), Marijana Cigić, Dragan Pehar i Dario Kordić (Mostar), te Čapljinci – Ernesto Markota, Ivana Jovanović i Mia Ivanković.

Kao podrška slikarima se priključio Ivo Miro Jović koji je uključen u rad likovne kolonije u Kiseljaku, pa se rodila ideja o razmjeni izložbi između dviju likovnih kolonija.

''Sve je teže osigurati sredstva i za jednodnevne likovne kolonije, ali uz potporu preostalih sponzora i sina Borisa (glumca HNK iz Dubrovnika op. a.) uspijevamo nastaviti tradiciju.

Što više pozdravili smo se sa – doviđenja, što znači da ćemo se okupiti i iduće godine'', ističe Anđelko Matić inicijator i aktualni voditelj Likovne kolonije ''Trebižat'' koja je startala vrlo ambiciozno sa galerijskim prostorom u Domu kulture u Trebižatu.

Međutim, prilike se mijenjaju pa je sada uspjeh i nastaviti tradiciju. Što se tiče samih stvaralaca njima slična okupljanja dobro dođu.

''Sudjelovao sam prvi put, uz razmjenu iskustava s kolegama, za mene je rijeka Trebižat na ovom dijelu toka pravo otkriće. Dovoljno je uz nju sjesti i sigurno ćeš vidjeti za slikanje poticajan motiv'', ističe Ivan Herceg poznati ljubuški slikar i vlasnik galerije ''Art Herceg''.

Inače, likovnom kolonijom ''Trebižat'' završena je mini serija likovnih kolonija na području čapljinske općine koja je započela početkom lipnja likovnom kolonijom u Čeljevu, nastavila se koncem srpnja čuvenom međunarodnom likovnom kolonijom u Počitelju koja je ove godine imala 49. izdanje, te umjetničkom kolonijom ''Čapljina'', početkom kolovoza.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi