RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Mostar dobija onkologiju: četiri zdravstvena centra u BiH

Napisano 26.01.2012. 16:08

(Slika lijevo: 4 onkologije u BiH)

Skorim završetkom izgradnje Klinike za onkologiju u Mostaru, povećat će se kapaciteti zdravstvenog sustava BiH, a osobe oboljele od raka, neće više morati odlaziti na liječenje u Sarajevo, Split ili Zagreb.

Zdenka Ćubela iz Mostara se već sedam godina liječi od raka dojke, koji je u međuvremenu metastazirao. No Zdenka se ne predaje. Uvijek nasmijana i vedra ova Mostarka vjeruje kako će njezina snažna volja za životom pobijediti zloćudnu bolest. Ipak priznaje kako joj je sve teže putovati na zračenje u Sarajevo ili Split. ''Sjediti u autu dva i pol sata - meni je to bilo jako naporno i teško, ali morala sam'', priča ona.

Zdenka je jedna od 800 osoba s područja Hercegovine koliko ih godišnje treba onkološke usluge. Oni više neće morati odlaziti u Sarajevo, Split i Zagreb na liječenje. Za mjesec dana Mostar će, naime, dobiti Kliniku za onkološke bolesti s najsuvremenijom opremom za dijagnostiku i liječenje.

''Do početka ožujka onkologija će biti završena i spremna za svečano otvaranje. Nakon toga nam treba mjesec dana probnog rada, kako bi se uigrao tim doktora onkologa, fizičara, inženjera radiologije, jer tu ne smije biti greške, tako da ćemo 15. travnja moći primiti prvog pacijenta na radioterapiji'', kaže za Deutsche Welle ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar prim. dr. Ante Kvesić.

Iako u BiH postoje klinike za onkologiju u Sarajevu, Tuzli i Banja Luci, obzirom na stalni rast broja oboljelih od raka, otvaranje onkologije u Mostaru ima veliki značaj za zdravstveni sustav BiH.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH prim. dr Željko Ler kaže kako će to biti jedna od najsuvremenijih ustanova u regiji. Dodaje kako će otvaranjem centra i instituta za onkologiju u Mostaru kapaciteti zdravstvenog sustav u BiH bit povećani.

''Otvaranjem Klinike za onkologiju u Mostaru zdravstveni sustav u BiH imat će kapacitete za dijagnostiku i liječenje ne samo pacijenata iz BiH, kojih je na žalost sve više, već i pacijenata iz regije'', kaže Ler.

Zgrada onkološke Klinike u Mostaru izgrađena je zahvaljujući vrlo povoljnom zajmu Saudijskog fonda za razvoj u iznosu od deset milijuna dolara, dok je s pet milijuna maraka izgradnju klinike pomogla Hercegovačko-neretvanska županija.

To je, dakako, primjer koji pokazuje kako Saudijska Arabija u BiH ne gradi ''samo džamije'', kako je to dosad isticano u javnosti, već pomaže i razvoju zdravstvenog sustava.


Nema komentara

Anketa

Ustavi