RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

MOSTAR ONKOLOGIJA Prvi pacijenti na liječenju već u veljači 2012.

Napisano 06.11.2011. 16:14

Zgrada Klinike za onkologiju Kliničke bolnice Mostar do kraja godine bi trebala biti gotova, a već u veljači iduće godine u njoj bi se trebali liječiti prvi pacijenti.

Grubi radovi na zgradi završit će se do kraja godine nakon čega bi uslijedila ugradnja opreme za zračenje kao i opremanje ostalom medicinskom i nemedicinskom opremom.

Glasnogovornica SKB-a Mostar Adrijana Pandža navodi kako radovi na ovoj zgradi teku predviđenom dinamikom i da ni u jednom trenutku obustavljanje radova nije dolazilo u pitanje. Iako se KB Mostar u zadnje vrijeme suočava s velikim financijskim problemima, zbog čeka im konstantno prijeti i potpuni kolaps, isto ne utječe na radove na Klinici za onkologiju.

Pandža je pojasnila kako su za ovaj objekt ranije osigurana sredstva , tako da teška financijska situacija KB-a Mostar ne utječe na dinamiku radova na zgradi Klinike za onkologiju.

Ovaj veliki infrastrukturni projekt financiran je iz sredstava Saudijskog fonda za razvoj, za što je jamstva dala Skupština i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije te Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a koji je odigrao važnu ulogu, jer su izdana jamstva za realiziranje kreditnog sporazuma i preuzeta je obveza vraćanja kredita.

Uvjeti saudijskog kredita su povoljni, s rokom otplate od 25 godina. Vrijednost kredita je 6,625 milijuna dolara, a samo za izgradnju nove zgrade potrebno je 8,8 milijuna maraka, a kad se tomu doda i vrijednost strateške opreme, cijeli projekt vrijedi oko 15 milijuna maraka.

Od sljedeće godine građani Mostara kao i cijele regije na liječenje od kancerogenih oboljenja neće morati više odlaziti u druge medicinske centre u BiH i u inozemstvo jer će vrhunska medicina biti dostupna doslovce na kućnom pragu, uz znatno manji stres i manje financijske izdatke za pacijente i članove njihovih obitelji.

Pandža je za mostarski Dnevni list naglasila važnost otvaranja Centra za onkologiju za cijelu regiju iz razloga što će pacijenti koji su do sada išli na zračenje i radioterapiju u druge medicinske centre ( Sarajevo, Split, Zagreb), sad iste te usluge moći obavljati u Mostaru.

Pored toga, uvjeti u kojima će se davati kemoterapija, koja se sada obavlja u zgradi Klinike za unutarnje bolesti, bit će na znatno većoj razini nego dosad.

Izgradnjom Klinike za onkologiju u Mostaru pacijenti malignih oboljenja, kojih je svake godine sve više, neće više morati čekati po 2 mjeseca na kemoterapiju i zračenje. Dosad je 500 ljudi oboljelih od raznih malignih oboljenja iz ove županije godišnje odlazilo na liječenje i zračenje u druge medicinske centre, a sad će kompletnu medicinsku uslugu imati u svom gradu.

Sama klinika površine 3000 četvornih metara imat će 2 linearna akceleratora s 20 ležaja. Mostarsku Kliniku za onkologiju vodi tim liječnika, predvođenih hrvatskim onkologom i predstojnikom-voditeljem klinike prof. dr. sc. Eduardom Vrdoljakom (osnivač splitske Onkologije) te i prim. Drinka Musa, dr. med. i mlada liječnica dr. Inga Marijanović, specijalistica radioterapije i onkologije.

HB.org


Nema komentara

Anketa

Ustavi