RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Njegovo Veličanstvo španjolski kralj u našem gradu!

Napisano 29.03.2012. 19:42

Diže se Metropola: Mostar u znaku napretka i razvoja.

Kralj Španjolske Juan Carlos I i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić danas su zajedno otkrili spomen ploču - kameni postament, postavljen u spomen na 20. godišnjicu španjolskih Oružanih snaga u BiH, čime je svečano otvoren obnovljeni Španjolski trg.

U prigodnom govoru, mostarsski gradonačelnik kazao je kako je "rekonstrukcija Španjolskog trga više je od nekog sličnog projekta u nekom drugom gradu u našoj zemlji".

Kako je istaknuo, Bešlić očekuje da će novootvoreni trg biti "susretište i mjesto povezivanja svih građana Mostara, nekada u ratu podijeljenog grada".

Obraćajući se kralju Juanu Carlosu "kazao kako će spomenik na trgu, posvećen poginulim španjolskim vojnicima, zauvijek povezivati građane Mostara s građanima Španjolske, podsjećati nas na nesebičnu žrtvu koju su dali pripadnici u mirovnoj misiji u Mostaru i Bosni i Hercegovini tijekom proteklih dvadeset godina".

U znak zahvalnosti mostarski gradonačelnik darivao je španjolskog kralja zlatnikom Grada Mostara, te mu je uručio i službenu monografiju u slici i riječi. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uručio je Juanu Carlosu I sliku s motivom Starog mosta akademskog slikara Safeta Zeca

"Izgradnjom trga, obnovom zgrade Gimnazije, kao i obnovom nove Gradske vijećnice, ovaj središnji dio grada dobio je novi, urbani izgled koji će sve manje podsjećati na ružnu prošlost, a biti motiv za izgradnju bolje budućnosti svih naroda i građana kako u Mostaru tako i u BiH", zaključio je Bešlić koji je zahvalio brojnim međunarodnim predstavnicima te svojim prethodnicima, gradonačelnicima Ivanu Prskalu, Safetu Oručeviću, Nevenu Tomiću i Hamdiji Jahiću koji su pomogli da trg nosi ime Trg Espana - Španjolski trg.

Juan Carlos I nije se obraćao novinarima, dok je član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je položio vijenac poginulim španjolskim vojnicima, kazao:

"Dolazak španjolskog kralja u Mostar jedno je veliko priznanje za BiH. Nakon 20 godina sudjelovanja španjolaca, prije svega u zaustavljanju sukoba u Mostaru i BiH, a zatim i u obnovi, ovo je jedan lijep način da se taj angažman okruni", kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Izetbegović je kazao kako iz BiH s ovog događaja ide puno pozitivnih slika, i poneka negativna. "Dogode se male krize ali one vode smirenju stanja u Mostaru i BiH. Definitivno se narod u BiH miri i BiH ide ka euroatlantskim integracijama i ka jednoj boljoj budućnosti", kazao je Izetbegović.

Španjolski kralj Juan Carlos I sletio je danas u podne u mostarsku zračnu luku, gdje su ga dočekali gradonačelnik Ljubo Bešlić i predsjednik Gradskog vijeća Murat Ćorić. Najvažniji je svjetski državnik koji je posjetio grad na Neretvi nakon britanskog princa Charlesa 2004. godine.

Poslije ceremonije otvaranja obnovljenog Španjolskog trga, Juan Carlos I se s pratnjom uputio u Stari grad. Njemu u čast trojica skakača izvela su počasni skok.

Skupa s pratnjom, oko 14 sati španjolski kralj uputio se na ručak u Hotel "Bevanda", gdje se susreo s nekolicinom španjolskih državljana koji žive i rade u BiH.

 

HB.org


Nema komentara

Anketa

Ustavi