RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Anita Martinac i Hrvatsko proljeće u Jajcu

Napisano 29.05.2014. 19:17
Anita Martinac i Hrvatsko proljeće u Jajcu

Projekt Hrvatsko proljeće Središnje Bosne nastavlja se u subotu, 31. svibnja, u Jajcu, pjesničkom večeri Anite Martinac.

Anita će u Napretkovom domu, s početkom u 20:00h, čitati duhovnu i domoljubnu poeziju. S obzirom da je cijeli projekt i humanitarnog karaktera, ova mostarska pjesnikinja će priloge od prodanih knjiga, također namijeniti žrtvama poplava.

Od ostalih aktivnosti, u ovom tjednu još traju i Dani otvorenih vrata samostana Guča Gora.

Franjevački samostan i crkva sv. Franje Asiškog u Gučoj Gori izgrađeni su 1859. godine. Svoj najtragičniji trenutak samostan je doživio u veljači 1945. Vodile su se borbe i nakon što su partizanske jedinice protjerale pripadnike njemačke vojske, zapalili su i samostan i crkvu. Izgorjelo je sve, a na zemlji je ostao samo mrtvi kostur nekoć najvećega franjevačkog samostana u Bosni.

Uništena je i sva kulturna baština, arhiv, ostavština biskupa Marijana Šunjića, crkveno ruho, oltari, orgulje, umjetnine. Ozbiljno je nagorio i desni toranj crkve i ozbiljno zaprijetio selu kamenjem od kojega je bio sagrađen

Ratni je sukob između Hrvata i bosanskih muslimana (1993-1994) također bolno unesrećio Guču Goru. Naišao je ratni vihor i opustošio cijelu župu. Vojnici su devastirali crkvu i potpuno opustošili samostan, koji je danas pak obnovljen.

Anita Martinac , diplomirala na Pravnom fakultetu Sveučilištu u Mostaru. Dragovoljka Domovinskog rata. Jedanaest godina provela u postrojbama HVO-a.

Objavljene zbirke poezije; - 1994. „kRvaRi bRig“ ART studio Azinović, Zagreb, - 2012. „Ljubim te pjesmama“ Udruga građana Essegg - 2012. „U pogledu“ Ogranak Matice hrvatske Čitluk - 2013.“

U susret riječi“ Ogranak Matice hrvatske Čitluk - 2014. „Druga riječ je ljubav“ Društvo hrvatskih književnika HB - te objavljena u nekoliko Zbornika i Međunarodnih zbirki poezije Član je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne i Matice hrvatske.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi