RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

PREDSTAVLJANJE KNJIGA GENERALA SLOBODANA PRALJKA

Napisano 29.05.2014. 11:49
PREDSTAVLJANJE KNJIGA GENERALA SLOBODANA PRALJKA

U četvrtak, 29. svibnja s početkom u 19 sati bit će u dvorani "Hrvatskoga slova" u Zagrebu (razizemlje Nacionalne i sveučilišne knjižnice) predstavljene dvije nove knjige Slobodana Praljka posvećene odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine devedesetih godina, s dokumentiranim prikazom političke i vojne pripreme napada Armije BiH na Hrvatsko vijeće obrane i pokušaje muslimanskoga prodora dolinom Neretve od 1992. do 1994. Posebna poglavlja posvećena su Mostaru.

Knjige će predstaviti dr. Miroslav Tuđman, Nika Pinter, odvjetnica generala Praljka, dr. Miroslav Međimorec, Mate Kovačević i Hrvoje Hitrec. Promociju organiziraju "Hrvatsko slovo" i Hrvatsko kulturno vijeće.

Riječ je o doista leksikografskom pothvatu za koji je zaslužan Slobodan Praljak koji je uz brojne prevoditelje na engleski jezik, sam priredio i objavio sve relevantne dokumente koji se odnose na prilike i ratne sukobe u središnjoj Bosni i dolini Neretve. Knjige velikih dimenzija i opsega proviđene su preciznim zemljovidima, a uz ine dokumente tiskani i dijelovi iskaza u haaškoj sudnici, dnevnici iz rata, novinski intervjui, zapisi sa sastanaka, deklaracije i priopćenja.

Kao što je poznato, šestorica hrvatskih vojnih i političkih zapovjednika Herceg Bosne osuđeni su prvostupanjskom presudom Međunarodnoga kaznenog suda u Haagu na dugotrajne zatvorske kazne. Te su presude neodržive, a njihovu nepravednost najbolje dokazuju Praljkove knjige koje su sada ponuđene na uvid svjetskoj javnosti.

HKV 


Nema komentara

Anketa

Ustavi