RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bosanskom franjevcu fra Emanuelu Josiću dvije nagrade za božanski glas

Napisano 31.05.2016. 16:36

“Zapalio je scenu”, “Mladi talentirani solo pjevač koji koncertno izvođenje arije prevodi u operno”, “Solo pjevač s velikim mogućnostima za međunarodnu karijeru” - epiteti su kojim se od članova stručnog ocjenjivačkog suda na Moskovskom međunarodnom festivalu slavenske muzike u solo kategoriji - akademsko operno pjevanje i kategoriji vokalni ansambli s kolegicom Anđelom Đerić sopran, okitio bosanski franjevac fra Emanuel Josić. Pokupio je dvije prve nagrade, piše Večernji list BiH.

Na tome natjecanju bili su predstavnici još 13 zemalja. U studentskoj kategoriji natjecatelji su bili s konzervatorija “Čajkovski”, “Galina Višnjevska”, “Gnjesin”, glazbenih akademija iz Makedonije, Bugarske, Vijetnama. Fra Emanuel Josić student je solo pjevanja u klasi mr. doc. Klaudije Krkotić na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a klavirski suradnik mr. doc. Maja Đogo dobila je diplomu za koncertnu klavirsku suradnju. Predsjednica četveročlanog žirija bila je Ljudmila Georgijevna Ivanova, docentica na katedri solo pjevanja konzervatorija “Gnjesin” u Moskvi.

 

Školovanje i nagrade

Fra Emanuel Josić ima bezgranično povjerenje u svoje profesore i to je osobina koja ga krasi. Ove godine bezgranično povjerenje u mladu profesoricu pjevanja Klaudiju Krkotić dovelo ga je do prestižne nagrade. Profesori pjevanja sa svjetskih akademija bili su fascinirani spremnošću i stručnošću ove mlade docentice koja predaje na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu. Profesorica Krkotić je vrlo mlada profesorica, ali sposobna i stručna.

Uz prve nagrade fra Emanuela, studentica Anđela Đerić, koja također uči pjevanje kod ove profesorice, osvojila je Grand Prix natjecanja. Dakle, Grand Prix i dvije prve nagrade odnijeli su studenti pjevanja doc. Krkotić. No, tu nije kraj. Na natjecanju pjevača priznanje za najboljeg korepetitora odnijela je Maja Đogo, doc. klavira na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu. Bezgranično povjerenje, rad, red i disciplina mogu dovesti samo do uspjeha, riječi su fra Emanuela Josića. Fra Emanuel s osmjehom na licu dočekuje i ispraća svakoga. Čovjek vedra duha, širokih pogleda i velikih talenata. Ove godine se sprema upisati odsjek za zborsko dirigiranje u klasi prof. Rešada Arnautovića. Uz solo pjevanje, aktivno se bavi dirigiranjem. Na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu vodi zbor “Fra Nenad Dujić” koji niže koncert za koncertom. Zbor se isključivo bavi polifonijom i gregorijanskim pjevanjem. Na pitanje kako spaja dirigiranje i pjevanje te zašto ne želi ići na studij izvan svoje zemlje, odgovorio je jednom prigodom: “Pjevač bez dirigenta je ništa, a dirigent bez pjevača je neostvaren. Ja želim i jedno i drugo, ja samo želim biti ostvaren”. U razgovorima s Emanuelom često se dođe do teme zašto ne studira na nekom prestižnom konzervatoriju? Odgovor slijedi odmah: “Zato što volim svoju Bosnu! Ja sam bosanski franjevac koji želi čuvati kulturnu baštinu svoje zemlje. Vjerujem u svoje ljude i u svoj narod. I želim da me oni obrazuju”. Inače, fra Emanuel je rođen u Tuzli. Osnovnu i srednju glazbenu školu završio je u Tuzli, odsjek za glazbenu teoriju i pedagogiju. Usporedno s odsjekom glazbene teorije i pedagogije učio je pjevanje kod prof. Lejle Teskeredžić. Još kao učenik srednje glazbene škole imao je niz solističkih koncerata kao mladi solo pjevač. Vodio je crkveni zbor, svirao u crkvi, djecu učio pjevati psalme i lakše kompozicije primjerene njihovim dobima.

 

Red, rad i disciplina

Nakon završene srednje glazbene škole, svi su se nadali kako će otići na studij glazbe. No životni put kao da ima drugu priču. Emanuel se prijavljuje u Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu sa željom da postane bosanski franjevac. Primljen je u postulaturu, završio novicijat i došao studirati na Franjevačku teologiju u Sarajevo. Ljubav prema glazbi nije jenjavala, čini se da je iz dana u dan, iz godine u godinu sve više rasla. Upisao je studij solo pjevanja u klasi prof. Paše Gackić. Nakon dvije i pol godine usporednog studija na dva fakulteta, fra Emanuel iz osobnih razloga i nesporazuma s prof. Gackić napušta studij na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. No, učenje pjevanja nije došlo do kraja. Nakon prestanka studiranja, odlazi kod nacionalnog prvaka Giorgija Suriana koji je imao samo riječi hvale za fra Emanuela. Mladi bosanski fratar nije prestao raditi i izgrađivati svoj glas. Slušao je starije i iskusne pjevače upijajući svaku izrečenu rečenicu.

Upoznao se s primadonom Radmilom Smiljanić s kojom je radio na tehnici solo pjevanja i 2015. godine na Međunarodnom natjecanju solo pjevača “Bruna Špiler” osvojio nagradu za najljepši muški glas natjecanja. Glavni moto ovog mladog fratra koji trenutačno završava 5. godinu na Franjevačkoj teologiji i sprema se za đakonsko ređenje je rad, red i disciplina. Moto koji ga vodi još od srednje škole, kako on često voli spomenuti:“To me naučila moja razrednica, moja druga mama, profesorica Jasna Glinac”.


Nema komentara

Anketa

Ustavi