RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

"Carmen" izazvala burne ovacije brojne mostarske publike

Napisano 02.05.2013. 11:02
\

Jedna od najpopularnijih i najizvođenijih opera svih vremena – Bizetova “Carmen” doživjela je i svoje uprizorenje u Mostaru u sklopu Mostarskog proljeća. Na scenu Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače donijelo ju je, na francuskom jeziku, Narodno pozorište Sarajevo, a na velebnoj sceni, koju potpisuje Josip Lovrenović, smjenjivali su se solisti, članovi zbora Opere Narodnog pozorišta, Dječjeg zbora Osnovne muzičke škole Mladen Pozajić, a sve uz pratnju Sarajevske filharmonije i maestra Roberta Homena koji je dirigirao izvedbom.

Rođendanski projekt

Carmen, inače postavljena na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo po šesti put prije godinu i pol, a u povodu 65. rođendana Opere i 90. Narodnog pozorišta, na Mostarsko je proljeće stigla zahvaljujući najviše zalaganju ministra kulture Sarajevske županije i prvaka Opere Ivice Šarića i operne dive Amile Bakšić, kao i ravnatelja NP Darija Vučića.

– Carmen je, zapravo, dar člana našeg Festivalskog vijeća gosp. Šarića, gđe Amile Bakšić i Narodnog pozorišta Sarajevo, s kojima imamo dugogodišnju uspješnu suradnju, na čemu im od srca zahvaljujemo. Naši prijatelji osigurali su ovaj vrhunski program i vjerujem da je publika istinski uživala – kazao je predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović.

U ulozi Carmen zabljesnula je Sanja Anastasia, Efe Kişlali odigrao je ulogu Don Josea, Escamillo je Marko Kalajanović, Micaela – Adema Pljevljak-Krehić, Frasquita – Aida Čorbadzić, Mercedes-Zana Staniškovska, Dancaire-Dragan pavlović, Remendado-Amit Saračević, Zuniga-Leonardo Šarić i Morales-Edin Daši. Redateljsku palicu preuzela je hrvatska redateljica Dora Ruždjak Podolski koja je prvi put režirala u Sarajevu.

Svevremensko djelo

Kazala je kako je Carmen velika predstava koja iziskuje uistinu mnogo truda i rada – od radionica gdje se priprema kostimografija i scenografija, do izvođača koji se pojavljuju na sceni. Prema riječima redateljice, svaka od današnjih žena je, u jednom trenutku svoga života - Carmen. Ova temperamentna i svevremenska opera, jedna od deset najpopularnijih svih vremena, nastala je 1875. godine, a podijeljena je u četiri čina. Libreto su napisali Henri Meilhac i Ludovic Halévyprema prema noveli “Cigani” Prospera Merimeea. Radnja se događa u Španjolskoj, u Sevilli, oko 1820. godine za vrijeme koride. Prati život i ljubavne zamke u koje upada lijepa Carmen. Carmen opisuje potpuno drugačiji svijet: radnike u tvornici, krijumčare, gubitnike. Opera je bila zahtjevnija za izvođenje nego mnoge dotadašnje. Publika se, ističu kritičari, može lako poistovjetiti s likovima na sceni koji otvoreno pokazuju strastvenu, slijepu ljubav, ljubomoru, prkos, ljutnju… Inače, sponzor mostarske večeri izvedbe Carmen bio je BH Telecom. Zanimanje za operu pokazali su i učenici iz škola u Međugorju i Ljubuškome te Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru, koji su stigli u pratnji nastavnica i nastavnika.

Vecernji.ba 


Nema komentara

Anketa

Ustavi