RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Otvorena izložba 'Tradicijski nakit Hrvata u BiH'

Napisano 26.04.2013. 11:15
Otvorena izložba \'Tradicijski nakit Hrvata u BiH\'

Pod pokroviteljstvom počasnog konzula Republike Mađarske u Mostaru Vlade Lukića, a u sklopu programa Dana Matice hrvatske Mostar 2013. godine, večeras je u Mostaru otvorena izložba "Tradicijski nakit Hrvata u BiH".


Tim povodom u izjavi za Fenu autor izložbe otac Zvonko Martić iz samostana Karmel sv. Ilije, kazao je kako je izložba presjek tradicijskog nakita Hrvata u BiH prikazan na jedan multimedijalan način.

Po njegovim riječima, izložba je dio etnografske zbirke hrvatskih pučkih nošnji i nakita tomislavgradskoga samostana Karmel sv. Ilije. Zbirka svoje početke bilježi u Oštroj Luci i Boku u okolici Orašja, gdje se od 1999. do listopada prošle godine o prikupljenom blagu brinula u svojoj obiteljskoj kući majka Luca Šošić.

"Iako je nastala spontano, zbirka je poprimila nacionalno etnografski karakter sa 140 cjelovitih pučkih nošnji i više od 500 primjeraka različitog nakita iz brojnih hrvatskih sredina u BiH", kazao je otac Zvonko, te dodao kako se postav zbirke već mogao vidjeti u Hrvatskoj, Francuskoj, Filipinima i Kini.

Izložba je postavljena u Klubu "Aluminij" i bit će otvorena do 13. svibnja.


fena/bljesak


Nema komentara

Anketa

Ustavi