RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dani Tolise: Posavljaci svim svojim bićem daju ljepotu duše i svjedoče ljubav prema svom kraju

Napisano 10.06.2016. 09:39

Prekrasno crkveno zdanje posavskog duhovnog središta crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi najljepši je ambijent odabran za svečanost otvorenja jubilarnih desetih “Dana Tolise”. Tradicionalna manifestacija kulture koja će potrajati do 12. lipnja održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare. Svečano ju je otvorio njegov izaslanik Pavo Šljivić, a nakon toga održan je koncert akademskog pjevačkog zbora Umjetničke akademije. Vlada Posavske županije daje potporu manifestacijama koje u trima posavskim općinama promoviraju izvornu kulturnu baštinu posavskoga kraja. Među njima je i manifestacija “Dani Tolise” kojoj je visoki pokrovitelj predsjednik FBiH Marinko Čavara, a pokrovitelji Vlada Posavske županije i Općina Orašje. Čestitke za uspješno organiziranje i prigodne riječi uputili su: predsjednik organizacijskoga odbora manifestacije Mario Oršolić, gvardijan toliškoga samostana i župnik župe Tolisa fra Marijan Živković, načelnik općine Orašje Đuro Topić, ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta Mario Pejić i generalni konzul Republike Hrvatske Ivan Bandić.

 

Nadahnute riječi

Gvardijan toliškoga samostana i župnik župe Tolisa fra Marijan Živković uvijek nadahnutim riječima progovara o važnosti manifestacija kojima se pronosi pozitivan glas posavski i ujedno čuva bogata kulturna baština posavskoga kraja. - Drago mi je što vas mogu pozdraviti u ovoj našoj crkvi i doista se i osjećam kao domaćin pod ovim svodom, ali ne samo domaćin. Mi fratri bili smo kroz povijest svjedoci povijesti, kulture i svega onoga lijepoga što je nastajalo na ovome području. “Dani Tolise” jesu manifestacija koja pokazuje plodove tog dugog rada. Događanja na ovim našim prostorima bila su burna, ali i u najtežim vremenima mi smo znali davati najbolje od sebe. I upravo sve one teške situacije, kao što su bili protekli rat pa poplava i sve što nas je pogađalo, iz nas su iznjedrile najljepše što čovjek može dati od sebe. Mi fratri smo na neki način koračali kroz ovaj prostor i ovo vrijeme ukorak s našim narodom i uvijek smo nastojali da taj naš narod sačuva onu ljepotu svoje duše i da nešto od svog srca. I kada se događa takvo nešto kao što su “Dani Tolise” na području naše župe, onda smo i mi fratri ponosni i sretni što ovaj naš narod još uvijek punim plućima, punim svojim bićem daje ljepotu svoje duše, ne samo za ovaj narod, nego i za sve one koji žele svratiti i biti svjedoci onog lijepog među nama”, kazao je gvardijan fra Marijan Živković i naglasio kako je , u vremenu kada se mnogi traže u nekim drugim krajevima svijeta, i svećenicima jako važno da se u Posavini i dalje radosno živi i svjedoči iskonska čista vjera i ljubav prema svome rodnom kraju, ali i sve ono što može jedna posavska umjetnička stvaralačka duša dati od sebe, naglasio je gvardijan Živković.

- Priča “Dana Tolise” i zaklade “Terra Tolis” započela je 2007 g. kada smo proslavili tri velike obljetnice: 80 godina postojanja KUD-a “Kralj Tomislav”, 60 godina SD-a “Sloga” i 30 g DVD-a Tolisa. Značio je to početak projekta “Dana Tolise”. Na tom putovanju ugostili smo brojne književnike, pjesnike, glumce, glazbenike, slikare, folkloraše...Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli u realiziranju deset godina trajanja manifestacije koja se odvija pod okriljem zaklade “Terra Tolis”, naglasio je u ime Zaklade i organizacijskoga odbora Mario Oršolić. Načelnik općine Đuro Topić sve je pozdravio prigodnim riječima, osobito čestitajući zakladi “Terra Tolis” na organiziranju još jedne manifestacije. - Doista ste uporni u nastojanju da sačuvate tradiciju ovoga našeg posavskog kraja. Čestitam vam na svim organiziranim sadržajima kulture, zabave, sporta i svega onoga što će se događati ovdje u Tolisi te kao načelnik zahvaljujem na ovoj manifestaciji koja čuva kulturnu baštinu ovoga kraja - kazao je načelnik Topić.

 

Deset uspješnih godina

Ministar Mario Pejić ocijenio je uspješnom manifestaciju koja sve više prerasta lokalne okvire. - To uspijevate svojim trudom i uz skromna sredstva. Za primjer je što ste manifestaciju protkali nizom kulturnih te sportskih događanja. U našem kraju Tolišani slove kao jako složni i vrijedni ljudi, a da je to upravo tako, govori nam svih ovih proteklih 10 godina kako traju “Dani Tolise”. Želim da nastavite taj uspješni niz - kazao je ministar Pejić. - Drago mi je što je manifestacija otvorena u ovom prekrasnom zdanju duhovnog života posavskog kraja i našeg naroda koji su uvijek prožeti jedno uz drugo - narod i crkva ono su što nas čini bogatima. Ono što bih želio kao predstavnik Republike Hrvatske poručiti, prije svega sebi i svima vama, jest zajedništvo - hrvatskog naroda kao i zajedništvo s drugim narodima koji ovdje žive. Jako je važno zajedništvo hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini s Republikom Hrvatskom; jedni na druge smo upućeni i zajedno s našom Crkvom moramo pokušati to zajedništvo osnažiti, da ostavimo i onima koji dolaze iza nas nešto čime će se ponositi, kazao je konzul Republike Hrvatske Ivan Bandić.

Uz otvorenje manifestacije predstavnik predsjednika FBiH Marinka Čavare Pavo Šljivić naglasio je: - Moj referat kao savjetnika predsjednika Federacije jesu branitelji i kada sam dogovarao s predsjednikom tko će ići kao izaslanik, rekao sam da želim ići jer nema većih branitelja od naših svećenika. Oni su uistinu, evo svjedočimo ovdje u ovoj najvećoj crkvi u Bosni i Hercegovini, pokazali dvije stvari, pokazali su viziju budućnosti jer napraviti u to vrijeme najveću crkvu u BiH mogli su samo vizionar i dosljednost svojoj vjeri. Meni je uistinu drago da imate viziju i ja vjerujem da nijedna crkva neće biti prevelika, bit ćemo mi još veći na ovim prostorima. Eto, tom porukom želim vam sve najbolje - kazao je uz otvorenje Šljivić. Nakon prigodnih govora održan je koncert akademskog pjevačkog zbora Umjetničke akademije Osijek. Koncert je izazvao oduševljenje i dugotrajan pljesak kao nagradu gostima iz Osijeka.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi