RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HRT u Rami snima dokumentarac o tradicionalnom tetoviranju

Napisano 28.04.2015. 20:44
Sicanje - Tradicionalno tetoviranje u Hrvata

Zanimljive i neobične tetovaže na rukama ramskih majki u zadnje vrijeme sve više plijene pozornost medija.

Tim povodom danas je u Rami bila ekipa HTV-a predvođena Mirom Brankovićem i Mirjanom Novak. Napravljeno je snimanje o običaju „sicanja“ odnosno tetoviranja žena za emisiju „Neverbalna komunikacija“ koja će biti emitirana u prosincu.

Samo tetoviranje u narodu poznato kao sicanje događalo se najčešće dok su pastiri čuvali svoja stada. Sicanja su se vršila i uz „ognjišće“.

Uglavnom je to bilo u proljeće, na Svetog Josipa. Smjesa bi se pripremala od isitnjenog ugljena u koji bi se dodavalo mlijeko od ovce, krave, nekada i majčino mlijeko. Ako je postojala mogućnost dodavao bi se med.

Kada se pripremi smjesa onda se crta simbol po kojem se ubada iglom ili drugim oštrim predmetom sve dok se ne izmiješa krv i smjesa. Nakon toga bi se zamotalo da ne dođe do infekcije. Od simbola daleko najčešće su se primjenjivali stilizirani križevi jer je upravo to bio trajni biljeg pripadnosti kršćanstvu za vrijeme turske vlasti.

No, motivi su se često pronalazili i na stećcima koji su bili ukrašeni različitim simbolima. Ta simbolika često se prenosila na motive narodne nošnje i bojanja uskrsnih jaja. Tako da sa sigurnošću možemo reći da je stalno postojala nit koja je povezivala stećke, tetoviranje, ramsku narodnu nošnju i ukrašavanje uskrsnih jaja.

Prve snimke napravljene su u prekrasnom okruženju franjevačkog samostana na Šćitu. U tom posebnom okruženju našle su se čak četiri generacije. Pjesma, nošnja, tetovaže i okruženje posebnost su današnjeg snimanja.

Neodoljivo je bilo snimanje panorame Ramskog jezera sa Umne glave. Nakon visinskog slikanja uslijedilo je sicanje uz ognjišće u Divinu domu na Zahumu.

Kamera je zabilježila i posebno ukrašene stećke na Banj brdu na Gračacu. Kakve su dojmove ponijeli članovi HTV-e ekipe vidjet ćemo na snimci koja će biti emitirana početkom prosinca ove godine.

Ovo je još jedan kulturni projekt koji podupire općina Prozor-Rama. Uskoro će započeti procedura za pokretanje zaštite ramske narodne nošnje kod UNESCO-a.

Bljesak.info


Nema komentara

Anketa

Ustavi