RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Izložba u povodu Međunarodnog dana mira

Napisano 21.09.2013. 10:08
Izložba u povodu Međunarodnog dana mira

U prostorijama tržnog centra "Party" u Busovači ovih se dana mogla pogledati izložba fotografija čiji je autor legendarni fotograf iz ove srednjobosanske općine Anto Čakić Did. U tri dana koliko je izložba bila postavljena, posjetitelji su mogli pogledati 105 fotografija koje svjedoče o ratnoj kalvariji Hrvata središnje Bosne. Izložbu pod nazivom "Križni put Hrvata središnje Bosne od 1992. do 1994. godine" upriličila je Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata Srednjobosanske županije čije je sjedište u Busovači.

Danas teško bolestan Anto Čakić Did svojim je fotografskim aparatom zabilježio sve važnije trenutke iz Domovinskog rata u ratom opkoljenoj enklavi središnja Bosna, od srpskih granatiranja Busovače 1992. godine, do ranjavanja djece, staraca, hrvatskih branitelja i zapovjednika obrane na terenu, hrvatskih političkih čelnika, članova Konvoja života, stanja u ratnoj bolnici u Novoj Biloj, posjeta prvog hrvatskog predsjednika pokojnog dr. Franje Tuđmana središnjoj Bosni kao i prvu poslijeratnu pričest u župnoj crkvi u Busovači koja je poput vijesnika proljeća najavila povratak života u ratom razorenu Busovaču i središnju Bosnu. Izložba je obogaćena dokumenta iz arhiva Armije BiH, od topografskih karti do zapovijedi u kojima jasno i nedvosmisleno stoji kako "Busovača mora pasti".

"Povod postavljanju izložbe je Međunarodni dan mira koji se, Rezolucijom UN-a iz 2001. godine, obilježava se 21. rujna. Ovaj je datum određen danom nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnoj razini. Mir i oprost itekako su potrebni i onima koji su prošli torture logora Armije BiH u središnjoj Bosni", potvrdio nam je Anđelko Kvesić, predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata SBŽ, i sam bivši zatočenik bošnjačkih logora.

"Oprostiti treba. To je jedan ljudski čin. Ali zaborabiti nikad. Ovom izložbom željeli smo podsjetiti ljude na ratna stradanja hrvatskog naroda u središnjoj Bosni. Neka ono što vide na fotografijama bude opomena iskazana u poruci neka bude mir, neka ne bude rata", kaže Kvesić.

Prema podacima Hrvatske udruge logoraša, u općinama SBŽ u Domovinskom ratu postojala su 173 mjesta zatočenja, logora, kroz koje je prošao 7361 logoraš. Njih 300 je ubijeno, a za 33 nestala logoraša još se traga.

Hrvatska udruga logoraša u SBŽ osnovana je 2003. godine. Broji oko pet tisuća članova, okopljenih u šest podružnica u Busovači, Kiseljaku, Fojnici, Bugojnu, Travniku i Novom Travniku. Dio je Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata F BiH čije je sjedište u Mostaru.

(artinfo.ba/ap)


Nema komentara

Anketa

Ustavi