RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Književna karavana 'Neretvanske vedrine' osvježila kulturni duh Mostara

Napisano 15.08.2013. 09:40
Književna karavana \'Neretvanske vedrine\' osvježila kulturni duh Mostara

Nakon Konjica, Glavatičeva i Počitelja ovogodišnji Međunarodni književni karavan “Neretvanske vedrine” s oko 27 pjesnika iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Cipra večeras je stigao i u Mostar.

Književna manifestacija se zbog velikog broja izvođača održala na dvije lokacije u OKC Abrašević i Književnom klubu Aleksa. Ove godine partner karavane u Mostaru je Književni klub Mostar.

Uz opušteno druženje, književnost, poeziju, glazbu i ples, umjetnici su svojim nastupima, kao povjetarac osvježili kulturni život grada Mostara.

Plesačice Ljiljana Žnidrić i Edita Čerče svojim su elegantnim plesovima koje odišu orijentalnim duhom oduševile prisutne.

Cilj ovog karavana pjesnika i kantautora, nije nikakva politika, nego stvarno druženje pjesnika iz regije i Europe. Ove godine imamo gosta, pjesnika s Cipra, jednog od najboljih suvremenih pjesnika. Mislim da će iduće godine biti gostiju iz Amerike, Švedske… No polako“, rekao je za Bljesak.info Admiral Mahić, organizator ove karavane.

Kao što organizator ističe, ove godine prevladavaju umjetnici iz Slovenije, a to je tako, upravo zbog njihove oduševljenosti našim krajem.

Prošle godine deset Slovenaca je bilo na karavani, a ove godine su se samoinicijativno javili, i nagovorili me da organiziram ovaj događaj. Sve je krenulo samo po sebi, tako da nam se pridružio i Zdravko Odorčić, izniman umjetnik, koji u Hrvatskoj ima svoju karavanu 'Karavanu snova', s kojom ćemo se nadamo se udružiti“ rekao je Mahić, te nadodao, „Iskreno se nadam da ćemo se povezati i s poznatim kantautorima iz Makednije Srbije… da zajedno kao pjesnici kroz karavanu uživamo u ljepotama svijeta i na svoj način ih prenesemo publici“.

Mahić je podsjetio da su se sudionici karavane “Neretvanske vedrine” prvog dana u Konjicu kroz pjesničko-kantautorski program prisjetili Konjičanina Zuke Džumhura, dok su jučer u Glavatičevu sudionici pripredili književno-glazbeni recital posvećen filozofu Kasimu Prohiću.

Centralna manifestacija održana je sinoć u Međunarodnoj umjetničkoj koloniji Počitelj, koja je osnovana 1964. godine.

U okvirima svog djelovanja Kolonija okuplja umjetnike iz cijele zemlje i svijeta gdje se u podneblju neobične ljepote, čudesnog ambijenta i nesvakidašnje stvaralačke atmosfere umjetnici, slikari, kipari i grafičari druže, razmjenjuju iskustva, ostvaruju kontakte, pa I stvaraju nove ideje.

Program Međunarodnog književnog karavana “Neretvanske vedrine” sutra se nastavlja u Makovoj hiži u Stocu, kao i na otvorenoj sceni Galerije "Smokvica" u Ljubuškom, a zadnja centralna večer biti će održana u Sarajevu.

Ovakva druženja su mi iznimno iskustvo. Prije smo bili u istoj državi, ali nismo je upoznali dublje, nisam upoznao BiH kao sada, na neki drugi način, mogu reći i na kulturno-povijesni način, gdje sam se zadivio kako mještani cijene svoje umjetnike. Počitelj me posebno fascinirao. Kao i Mostar, danas sam prvi put ovdje i imao sam priliku upoznati ga. Zasigurno ću ga opjevati u jednoj od svojih pjesama.“, rekao je zaBljesak.info Zdravko Odorčićumjetnik iz Hrvatske.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi