RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kralj Tvrtko dobit će spomenik u Sarajevu?

Napisano 15.08.2013. 09:27
Kralj Tvrtko dobit će spomenik u Sarajevu?

Udruženje boraca "Sove Krajine", koje djeluje na području Unsko-sanske županije, ovih je dana pokrenulo inicijativu za podizanje spomenika bosanskom kralju Tvrtku Kotromaniću u Sarajevu.

Prema riječima Senada Bajrića, predsjednika Udruženja, radi se o projektu koji je osmišljavan već duže vrijeme, a u kojem je sudjelovalo nekoliko uglednih osoba iz BiH.

Predložene su i lokacije spomenika - Trg Bosne i Hercegovine, ulica Kotromanića ili Alipašina ulica, a definitivnu lokaciju treba odrediti stručna komisija uz javnu raspravu o lokaciji.

Duže od šest mjeseci radili smo na projektu, u čije smo aktivnosti uključili naše počasne članove kao što je umjetnik Enes Eno Bešić iz Sanskog Mosta, koji je veliki patriota. Eno je autor, projektant i dizajner našeg prijedloga za izradu i gradnju spomenika kralju Tvrtku Prvom Kotromaniću „kaže Bajrić.

Iz Udruženja ističu da istinskim patriotima ove zemlje nije potrebno objašnjavati značaj i ulogu koju je u njenoj historiji imao prvi kralj Bosne Tvrtko Prvi Kotromanić, koji se veže uz tisućugodišnju tradiciju postojanja u kontinuiranoj borbi za opstojnost ove države.

Prvi put javnosti i institucijama BiH obratili smo se 8. travnja ove godine i drugi put službeno zahtjevom otvorenim pismom Vladi FBiH, Parlamentu FBiH, Županiji Sarajevo, Gradu Sarajevo i, naravno, Vladi i Skupštini USŽ radi pružanja podrške našoj ideji“ kaže Bajrić.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi