RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Lijepo je izlagati pred publikom čija sam postala sugrađanka

Napisano 01.08.2013. 23:02
Lijepo je izlagati pred publikom čija sam postala sugrađanka

-Smirena sadašnjost svetih zbivanja. Jasan, iskren i neposredan izraz koji daje dojam iskonske punine. Ja(r)ke intenzivne boje i grafizam, dramatični kontrasti, naglašene orisnice… Slike nutrinom tempere. Ne govore o pojavnosti stvarnosti već iz svete zbilje. Motivi, i kad predstavljaju križ i muku, otimaju se tragičnosti, strahotnosti i ukletosti. Simbolizam, oboružan očekivanim smislom u konačnosti, i usmjerava dojmove i doživljaje u vjerničku komplentaciju…”, rekao je fra Vendelin Karačić, predstavljajući izloške na samostalnoj izložbi Magdalene Džinić Hrkać, akademske slikarice, magistrice na poslijediplomskome studiju “Ars sacra” na Akademiji likovnih umjetnosti Široki Brijeg, a prigodom svečanog otvorenja izložbe pod nazivom “O, Sjaju sveti”.

Sakralna umjetnost

Na ovoj izložbi, njezinoj šestoj samostalnoj, autorica se širokobriješkim ljubiteljima sakralne umjetnosti predstavila s 22 djela, koje će biti izloženi do 18. kolovoza, te je očekivati da će tijekom Velike Gospe, izložbu pogledati tisuće mještana i gostiju koji će tijekom Gospojine posjetiti Široki Brijeg.

- Zahvaljujem galeriji, posebice fra Jozi i Vendelinu koji su omogućili da se predstavim svojim radovima publici čija sam sada i sugrađanka, rekla je autorica, kojoj su se njezina djeca “motala” oko nogu.

Proživljeni slike

- Utoliko su ove Magdalenine slike autentične i proživljene, i za oko ljekovite. Ona je ukorijenjenom duhovnošću i darovitošću materijalizirala šapat svoje napaćene rodne zemlje Bosne i time obasjala ljepotu poruka Onoga na koga se ugledala kada je započela svoje slikarsko školovanje na širokobriješkoj Akademiji likovnih umjetnosti, kao i u kasnijem stvaranju. Dovoljno da joj razložno povjerujemo i da se nadamo da će ovaj pošteni slikarski napor trajati, napisao je u katalogu izložbe Anto Kajinić na čijem je slikarskom odjelu Magdalena magistrirala 2009. godine na poslijediplomskome studiju “Ars sacra”. Otvarajući izložbu, pomoćnik ministrice Miljenko Galić je izrazio zadovoljstvo što živi u gradu, u kojem, zahvaljujući galeriji, može uživati u izlošcima vrhunskih umjetnika. Za glazbeni ugođaj pobrinuo se širokobriješki crkveni zbor. Magdalena Džinić Hrkać rođena je 1979. u Tuzli, školovala se u Dubrovniku i Širokom Brijegu gdje i živi.

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi