RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Međureligioznost u Mostaru je bogatstvo, i ne bi trebala biti kamen spoticanja

Napisano 13.06.2013. 08:47
Međureligioznost u Mostaru je bogatstvo, i ne bi trebala biti kamen spoticanja

Međureligioznost u Mostaru je bogatstvo, i ne bi trebala biti kamen spoticanja. Sve religije imaju isti iskon, Boga, i kod njega završavamo, a u putu se možemo razlikovati. Put moramo poštovati, jer sve što je na putu i ide prema istom iskonu je sveto, i to moramo gledati s poštovanjem“ rečeno je večeras na susretu za mlade u Franjevačkoj župi.

Već tradicionalno svake srijede mostarska mladež dolazi na susrete mladeži pod nazivom 'Mladi katolici – sila koja (treba) mijenja(ti) svijet!', pod vodstvom fra.Dalibora Milasa, a tema večerašnjeg susreta bila je 'Različiti pogledi'.

O različitim pogledima na jednu te istu stvarnost govorili su o. Danilo Pavlović, pravoslavni iguman manastira u Žitomisliću; ef. Salem Dedović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar ; Zoran Mandelbaum, nekadašnji predsjednik Židovske općine Mostar , te fra Iko Skoko, gvardijan franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru.

Prepuna dvorana mladeži, je pozorno slušala vjerske predstavnike, od kojih je svaki objasnio bit svoje religije, te su se spomenuli običaja i povijesnog tijeka religija.

Zoran Mandelbaum, je istaknuo kako mi živimo u bogatsvu religija, te da trebamo biti okrenuti jedni prema drugima, jer ćemo se jedino na taj način bolje razumijevati.

Ponosan sam što vidim ovoliko omladine i što vam govorim o ovako uzvišenoj temi” kazao je ef. Salem Dedović, a na kraju svog izlaganja istaknuo kako voli sudjelovati na ovakvim skupovima gdje se promiče zajedništvo.

O. Danilo Pavlović je također izrazio važnost ovog skupa, te je rekao kako je vjera u Boga ono što nas ujedinjuje. „Osnova vjerovanja je jedinstvo, različitosti su samo posljedica ljudske slabosti“, te je istaknuo kako je sramota što iako živimo zajedno, tako slabo poznajemo vjerovanja susjeda, jer ova raznolikost je bogatstvo.

Fra Iko Skoko je istaknuo kako mi zapravo živimo u istoj stvarnosti, a svatko od nas tu stvarnost gleda i tumači drukčije, zbog čega najčešće i nastaju nesporazumi. Sve religije teže ekumenizmu , jer svi težimo samo jednom Bogu, te sve religije treba promatrati s poštovanjem.

Znatiželjna mladež na kraju je postavljala pitanja vjerskim predstavnicima, te su se zanimali za budućnost religija, svijeta, te što sada konkretno rade vjerske zajednice po pitanju ujedinjenja, u gradu poznatom kao 'grad slučaj'.

Došli smo ovdje, razgovaramo s vama. U zadnje tri godine sastali smo se preko 20 puta, što prije nije bio običaj. Koliko sastanci i razgovori mogu donijeti promjene, ne znam, ali sigurno ostavljaju trag, i ovo je ono što je potrebno za veće razumijevanje“kazao je fra Skoko.

„U Sarajevu postoji Međureligijsko vijeće, koje se sastaje svako malo, toga kod nas do nedavno nije bilo. Žao mi je što se politika u našem gradu previše umiješala u vjeru! Svaka od naših vjerskih institucija udarila je svoj kamen temeljac, ili se treba obnoviti, ali politika nikome od nas ne da građevinske dozvole. Na mladima je da podrže vjeru“ rekao je Zoran Mandelbaum.

o. Danilo Pavlović, je izjavio kako ga etiketiranje i predstavljanje Mostara kao podijeljenog grada ljuti, jer po njegovom mišljenju, treba istaknuti pozitivne stvari, kojih ima mnogo, a ova večerašnja tribina je jedna od njih. „Mi imamo različitost, mi smo bogati“ kazao je o. Pavlović.

Ovo je zasigurno jedan pozitivan događaj, koji pobija stereotipnu sliku podijeljenog Mostara. Iako su ovakvi događaji rijetki, prijeko su potrebni Mostaru i široj javnosti, jer možda je baš međureligijski dijalog ključ razumijevanja i izgradnje bolje 'pomirene' budućnosti.

Bljesak.info 


Nema komentara

Anketa

Ustavi