RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Svečano otvorena izložba mostarskih fotografija iz razdoblja 1880.-1980.

Napisano 19.06.2013. 09:02
Svečano otvorena izložba mostarskih fotografija iz razdoblja 1880.-1980.

Večeras je u mostarskoj Gradskoj vijećnici otvorena izložba fotografija pod nazivom Mostar - muzej sjećanja (antologija starih fotografija, 1880.-1980.). Izložbu su organizirali Matica hrvatska Mostar i Galerija Martino.

U prisutnosti brojnih građana, izložbu je otvorio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, a prisutnima su se obratili predsjednik MH Mostar Josip Muselimović te Branimir Martinac, autor.

U umjetničkom dijelu programa sudjelovali su dramski umjetnik Goran Matović, Kvartet Simfonijskog orkestra Mostar, a program je vodila Misijana Brkić-Milinković.

Na izložbi je prikazano više desetaka fotografija iz raznih razdoblja mostarske povijesti, od austrijskog razdoblja, do 1980. godine.

Muselimović je kazao kako se radi o iznimnom kulturnom događaju te da se ovom prigodom mogu vratiti sjećanja na povijesne etape razvoja grada, na objekte i ljude koji više i ne postoje.

"Kada prošetate ovom dvoranom vidjet ćete kako su sađeni carski vinogradi, kako se preko carinskog prijelaza ulazilo u grad, kako legendarni ćiro prolazi pored katoličke crkve i hrvatske tiskare, kako na uzvišenju iznad grada dominira pravoslavna crkva i vladičin dom, kako je muslimanska bogomolja poslije Drugog svjetskog rata pretvorena u frizerski salon, kako su nekad izgledali bunski i kosorski most.

Kada pogledom prošetate kroz središte grada vidjet ćete autobusni kolodvor i jedan fijaker i taxi mercedes, vidjet ćete ljude odjevene na način kako se odijevala gospoda u najpoznatijim svjetskim metropolama", kazao je Muselimović.

Martinac je istakao kako je smisao izložbe da se Mostar pokaže kao grad i kao ubrano središte ove regije.

"Kada gledate izraze lica ljudi na slikama vidjet ćete da su to neopterećeni ljudi. Upravo to je smisao svega ovoga, da pokažemo da je Mostar nekad funkcionirao kako treba i da je bio jedna urbana i lijepa sredina", kazao je Martinac.

Autor je Inzku uručio fotografiju 1967. na kojoj se današnji visoki predstavnik nalazi pod Starim mostom, kada je prvi put posjetio grad na Neretvi u sklopu maturske ekskurzije.

"Već tada je u Austriji bilo poznato da je Mostar divan grad i da ga treba posjetiti. Jedna ovakva izložba je zaista hrana za dušu, melem za naše srce i na njoj vidimo kako je Mostar bio slavan", kazao je Inzko.

Među gostima na otvaranju, primijećen su mostarski muftija Seid ef. Smajkić, turski konzul Tolga Bermek, te glumica Ornela Vištica.

Dolazak visokog predstavnika pred zgradu vijećnice popratio je manji broj prosvjednika s transparentima.

Bljesak.ba 


Nema komentara

Anketa

Ustavi