RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Minhenski nastup članova Udruge Duvnjaka Zagreb

Napisano 10.10.2013. 14:38
Minhenski nastup članova Udruge Duvnjaka Zagreb

Kao jedni od sudionika kulturno-zabavne manifestacije Dan Duvnjaka München, članovi Udruge Duvnjaka Zagreb uputili su se na putovanje u glavni grad njemačke savezne pokrajine Bavarske. Kako se ne bi osjećali izgubljenima već dobrodošlima u ovom milijunskom gradu, na kolodvoru nas je dočekao Jozo Sladoja. Uz njegovu pratnju lagano smo se uputili do našeg prvog odredišta - Hrvatskog doma Hrvatske katoličke misije gdje smo ostavili tešku prtljagu. Okrijepljeni kavom iz obližnje slastičarnice mogli smo krenuti u avanturu zvanu München. Prvo smo posjetili Karlsplatz u sklopu kojeg se nalaze vrata staroga grada Karlstor, a potom Palaču pravde, obližnje crkve te središnji gradski trg Marienplatz okružen novom i starom Vijećnicom. Naše razgledanje je nažalost prekinula kiša zbog koje smo odlučili posjetiti poznatu pivnicu Paulaner. Odlučivši što ćemo naručiti pokušali smo to što elegantnije i na tečnom njemačkom objasniti konobarici koja nas je sve iznenadila neočekivano izustivši: “Pa ja vas razumijem!”

U Paulaneru

Pivnicu smo napustili nekoliko minuta prije 12 pa smo mogli uživati u igrokazu najljepšeg sata kukavice na svijetu - Glokenspiel. Park Hofgarten je bio naša sljedeća postaja te ujedno mjesto održavanja probe koreografije s kojom smo odlučili nastupiti na Danu Duvnjaka München. Nakon šetnje prekrasnim Hofgartenom posjetili smo i glavnu turističku atrakciju svih turista koji u München dođu u listopadu- čuveni Oktoberfest! Rijeke turista, hektolitri piva, tradicionalne bavarske nošnje koje čak možete vidjeti i na Kinezima, veliki šatori i vrtuljci zasigurno su prve asocijacije na ovaj festival koji se s prekidima održava od davne 1810. godine. Oduševljeni viđenim uputili smo se natrag u Hrvatski dom gdje su nas dočekali udomitelji kojima i ovim putem zahvaljujemo na iskazanom gostoprimstvu zbog kojeg smo se osjećali kao u vlastitom domu.

Glavni razlog našeg dolaska u München je već spomenuti Dan Duvnjaka u organizaciji Hrvatske kulturne zajednice Tomislavgrad – München. Program je započeo malonogometnim turnirom koji su osvojili ni manje ni više nego članovi Udruge Duvnjaka Zagreb praćeni svesrdnim navijanjem ženskog dijela Udruge koji je nesumnjivo bio šesti igrač u borbi za prekrasni pehar. Iako su bile planirane i brojne druge sportske igre, one se zbog loših vremenskih uvjeta nisu mogle održati pa su se organizatori našalili kako su im ostale nagrade za sljedeću godinu.

Večernji dio programa započeo je pozdravnim govorima predsjednika Zajednice Stipana Klarića, načelnika općine Ivana Vukadina te brojnih drugih nakon čega je uslijedio nastup raznih kulturno-umjetničkih društava te Brune Bakovića.

Na Oktoberfestu

Nedjelja u Münchenu započela je svetom misom nakon koje je uslijedio svečani ručak. Posljednje sate prije povratka u Zagreb iskoristili smo naravno za još jedan posjet Terezijinim livadama na kojima se održava najveća pučka proslava na svijetu - Oktoberfest. Puni dojmova teško smo prihvatili povratak na kolodvor i u našu zagrebačku svakodnevicu. Stoga željno iščekujemo Dan Duvnjaka München 2014. kako bi obranili osvojenu titulu i ponovili ovo nezaboravno iskustvo bolje i vrednije od bilo kakvog maturalca!

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi