RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Sramota je da Franjevački muzej jedva preživljava u društvu u kojem ima novaca za svašta

Napisano 11.10.2013. 16:00
Sramota je da Franjevački muzej jedva preživljava u društvu u kojem ima novaca za svašta

Federalni ministar obrazovanja i znanosti Damir Mašić sa suradnicima obišao je Franjevački muzej i galeriju "Gorica" u Livnu.

Nakon obilaska i razgovora s djelatnicima ministar Mašić je sudjelovao na savjetovanju o temi "Arheologija u BiH-stanje i perspektive razvitka", prilikom čega je predstavljena i Monografija "Arheološki vodič Hercegovine", autorice Snježane Vasilj, a čiji je izdavač Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti.

Ministar Mašić je u izjavi za Fenu kazao kako je Franjevački muzej i galerija "Gorica", poslije Zemaljskog muzeja, jedna od najvećih ustanova toga tipa.

Po Mašićevim riječima, cilj današnjeg posjeta i savjetovanja jeste davanje doprinosa u promjeni stanja u kojem se danas nalazimo.

"Sramota je da u društvu u kojem ima novaca za sve i svašta jedan Franjevački muzej, koji ima sveukupno 7 uposlenih ljudi, bukvalno preživljava i svakog dana sebi postavlja pitanje hoće li za idući mjesec imati sredstava za osnovne potrepštine i za čuvanje našeg zajedničkog kulturno-povijesnog naslijeđa u BiH", kazao je Mašić.

Tijekom savjetovanja "Arheologija u BiH - stanje i perspektive razvitka" ministar Mašić je kazao kako ministarstvo na čijem je on čelu kontinuirano podržava programe i projekte, kao i skupove u oblasti nauke i istraživanja, pa i one koji pripadaju području arheologije. Također, Ministarstvo podržava izdavačku djelatnost.

Govoreći o Monografiji "Arheološki vodič Hercegovine", Mašić je istaknuo kako je taj vodič priča o arheologiji koju, na tlu Hercegovine kazuje više od 2500 do sada registriranih arheoloških lokaliteta. A započela je davno, kada se fra Anđeo Nuić zadnjih desetljeća 19. stoljeća nošen idejom o osnivanju muzeja zalagao za očuvanje starih spomenika, naveo je ministar.

Od tada, kada je 1884. godine osnovan prvi muzej u BiH, u okviru Franjevačkog samostana na Širokom Brijegu, spomenici nas, što upravo pokazuje ova knjiga, vode kroz našu prošlost.

I danas ovdje svjedočimo da je Istraživački tim predvođen Snježanom Vasilj, nakon višegodišnjih istraživanja na terenu došao do značajnih arheoloških nalaza, starih čak i do 2000 godina.

Inače, Federalno ministarstvo je u posljednjih šest godina, uvažavajući značaj znanosti i istraživanja, za ove namjene izdvojilo preko 18 milijuna KM, od čega je za projekte arheoloških istraživanja u Federaciji Bosne i Hercegovine osigurano više od 300 000 KM.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi