RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Mladi ramski glumci uprizorili izvedbu ''Dive Grabovčeve'' u Ljubuškom

Napisano 03.08.2013. 18:38
Mladi ramski glumci uprizorili izvedbu \'\'Dive Grabovčeve\'\' u Ljubuškom

Sinoć je na starom Hardomilju, filijali župe Humac, održana misa uočnica za današnju proslavu sv. Stjepana, a nakon mise okupljeno mnoštvo moglo je uživati u dramskoj predstavi ''Diva Grabovčeva“ u izvedbi HKUD ''Hrvatska sloga“ iz Rame.

Svetu misu predvodio je fra Tomislav Sablje, humački kapelan.

''Primjerom mučeništva našega svega sveca sv. Stjepana možemo nasljedovati evanđelje, da živimo moralno etički, da čovjeka kraj sebe držimo slikom Božjom u kojoj vidimo sebe i u kojoj sebe prepoznajemo.

Nalazimo se u Godini vjere u kojoj se mnogo govori o vjeri, a povod Godine vjere je nevjera koja se osjeća u zraku, među ljudima, nestalo je vjere, pouzdanja i povjerenja da zajedno s Bogom možemo učiniti sve'', kazao je u propovijedi fra Sablje i zaključio:''Neka nam primjer svetog Stjepana bude poticaj da sebe upitamo kako živimo? Jesmo li spremni poput svetog Stjepana živjeti kršćanskim životom u svojoj sredini. Neka nam sveti Stjepan i Gospa od anđela koju danas slavimo budu zagovornici i poticaj u življenju kršćanskih vrjednota''.

U jednosatnoj predstavi, koja je uslijedila na vanjskoj pozornici ispred groblja i hardomiljske crkve, glumci su dramatično predočili čuvenu predaju o tragičnom, ali svjetlom liku mlade djevojke Dive iz Rame i nasilnog mladića Tahirbega sa Kupresa.

Iako je riječ o amaterskoj skupini, gledatelji su imali prigodu uživati u profesionalnoj dramskoj izvedbi.

Svojim glumačkim sposobnostima, iako su još srednjoškolci, glumci su izazvali oduševljenje, uzdahe i suze svojim glumačkim umijećem interpretacije zahtjevnih uloga.

Dramski igrokaz urađen je prema scenariju fra Blage Karačića i Ivana Aralice na inicijativu organizatora Zorana Stojanovića, profesora u Srednjoj školi Prozor i članova dramske sekcije KUD-a ''Hrvatska sloga''.

Iako su glumci učenici Srednje škole Prozor svoje uloge igraju kao pravi profesionalci te dobivaju samo pozitivne kritike.

Uloge igraju: Nikolina Kovačevič, Josip Ćališ, Dražen Petrović, Tomislava Šarčević, Antonija Stojanović, Marija Zadrić, Ana Marija Drežnjak, Leo Dolić, Matea Juričić, Petar Šakota, Ivan Šimunović, Marinko Pavlović, Milan Topić.

Tehnička podrška su: Matej Babić, Ivana Baketarić, Josip Drežnjak, Mato Zadro, Nikola Piplica i Katarina Burić. Tonski tehničar je Ivan Markić.

Drama o Divi Grabovčevoj plijeni pozornost gledatelja gdje god se izvodila počevši od Rame, Širokog Brijega, Vrlike, Podstrane i Zagreba, a posebne su bile igrane scene prikazane u HTV-ovom filmu ''Divin krik s Vrana“ koji je redateljski obradio Miljenko Karačić.

Sinošnjom izvedbom na Hardomilju lik Dive Grabovčeve kao primjer kršćanske djevojke koja svoju čast brani životom, te borbu protiv bahatog silnika i ljudski odnos prema kumu i susjedu bez obzira na vjeru, približen je mladim i starim Hardomiljčanima i njihovim gostima.

Organizatori proslave sv. Stjepana i bogatog kulturnog programa i ove godine još jednom su pokazali, ali i dokazali kako se kultura može i u ruralnim sredinama i nesvakidašnjim mjestima prezentirati možda i bolje i prihvaćenije nego u gradskim središtima.

Večerašnja proslava sv. Stjepana, nebeskog zaštitnika sela Hardomilje počinje svečanim misnim slavljem koje predvodi fra Josip Vlašić, duhovni asistent Frame i Franjevačkog svjetovnog reda u Hercegovini, a liturgijsko slavlje uveličat će zbor sv. Kate iz Ljubuškog.

Nakon mise nastupit će HKUD Hardomilje i gostujući HKUD-ovi, uz druženje Hardomiljčana i bogat kulturno zabavni program. Druženje uz jelo i piće u ponudi svadbenog salona "Ohio" svirkom uživo popratit će Tamburaški sastav Geraši iz Čapljine.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi