RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Mostar: Predstava ima - ima li publike?

Napisano 10.01.2015. 20:54
Mostar: Predstava ima - ima li publike?

Kulturni repertoar kazališta u Mostaru u protekloj godini je bio poprilično osebujan, a svi oni koji kaže da nema kulture u našem gradu, barem kada je riječ o onoj na kazališnim daskama, po svemu sudeći se varaju.

Uz Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Mala scena i Narodno pozorište, Mostar ima i dva neovisna kazališta eMTeeM i novootvoreni Mali Teatar, a svako od navedenih je pružilo raznovrstan program tijekom 2014. godine.

Tako je tijekom 2014. godine Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru je premijerno odigralo tri nova projekta "Ljepotica iz Leenanea" autora Martina McDonagha u režiji Segora Hadžagića, Poetsko scensko-glazbeni recital "Hercegovina III dio" i "Sve o ženama" autora Mire Gavrana u režiji Roberta Raponje (obnova predstave koja je već igrana 2006. godine).

Osim premijerno odigranih predstava, redoviti repertoar kazališta su činile i "Chick lit" autora Damira Šodana u režiji Tanje Miletić Oručević, "Kajališni sat" autora Jasena Boke/Dragana Komadine u režiji Željka Oreškovića i "Humble boy" autora Charlotte Jones u režiji Borne Armaninija.

U HNK Mostar poseban razlog zadovoljstva učinjenim u prošloj godini vide u nagradama koje su dodijeljene njihovim predstavama.

''Na 33. Pozorišnim/kazališnim igrama u Jajcu redateljica predstave 'Chick li' Tanja Miletić Oručević dobila je nagradu za najbolju režiju. U okviru Festivala autorske poetike nagrađene su glumice Sanda Krgo Soldo i Jelena Kordić Kuret za uloge majke i kćeri u predstavi 'Ljepotica iz Leenanea'. U travnju mjesecu predstava 'Chick lit' je odigrana i u okviru službene konkurencije 24. Festivala Marulićevi dani u Splitu'', rekli su za Bljesak.info iz HNK Mostar.

U okviru manifestacije Mostarsko proljeće odigrane su predstave mostarskih umjetnika 'Otirač glumca i redatelja Ive Krešića i 'Obrana Sokratova' Šerifa Aljića.

HNK je tijekom 2014. godine ugostilo i kazališta iz Sarajeva, Subotice, Zagreba, Slovenije, a po prvi put na Maloj sceni gostovali su glumci Narodnog pozorišta iz Mostara s predstavom 'Djelidba'.

U protekloj godini na repertoaru Narodnog pozorišta Mostar izvedene su dvije premijere i 40 repriznih predstava.

Predstava "Đaurko moja" u režiji Kaća Dorić u 2014. godini je imala svoju premijeru, nakon čega je reprizno izvedena 13 puta."Šta ćemo sad", predstava Ahmeda Imamovića, također je doživjela svoju premijeru u protekloj godini nakon čega su odigrane dvije reprizne predstave.

"Soboslikar" u režiji Emior Spahića imao je sedam repriznih predstava,"Posljednja ljubav Hasana Kaimije" koju je režirao Šemsudin Gegić tri reprizne predstave, kao i "Život u smrti" Ahmeda Imamovića.

Tijekom protekle godine "Mostarska djelidba" u režiji Sulejmana Kupusović imala je pet repriznih predstava, a "Balkanske mućke" režija .A.A. Lazić sedam.

Narodno pozorište je gostovalo u Novom Pazaru s predstavom "Soboslikar" i u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar s predstavom "Mostarska djelidba".

Prvak drame Narodnog pozorišta Sarajevo, gostovao je u Mostaru s monodramom 'Ućerivanje'. Ove godine je prvi put ostvarena suradnja HNK Mostar s Narodnim pozorištem, pa je tako na daskama pozorišta odigran 'Chick lit'. A svi ljubitelji mogli su vidjeti projekciju filma "Samo jedan let".

Mali Teatar Mostar osnovan je u svibnju 2014. godine. Već u lipnju je održao radionicu glume uz potporu Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača i Hrvatskog Narodnog Kazališta u Mostaru.

''Radionica je rezultirala premijerom predstave Kokoš (rujan 2014.)-prema motivima teksta Nikolaja Koljade, u režiji Tine Laco i Ive Krešića. Kokoš je izvedena i na međunarodnom festivalu u Vinkovcima (MAST), i u 2014.godini odigrana je 14 puta'', rekli su za Bljesak.info iz Malog teatra Mostar.

Monodrama ''Otirač'', Ive Krešića premijero izvedena u rujnu 2011., u proteklog 2014. godini je gostovala na 19. Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu, te je izvedena 27 puta u BiH i Hrvatskoj.

Predstava ''Abeceda Književnosti'' premijerno odigrana 2012. godine, izvedena je 33 puta u BIH i Hrvatskoj. ''Zimska priča'' Tine Laco premijerno je izvedena u studenom 2014. godine, nakon toga u BiH je imala reprizu devet puta.

U 2014. godini eMTeeM je realizirao 231 predstavu i program.

''Ostvarili smo zadani cilj, bili smo u sto mjesta gdje do sada nismo bili. Bili smo na osam festivala, za umjetničke rezultate smo dobili sedam nagrada. Gostovali smo u nekoliko zemalja iz okruženja, obilježili smo 40 godina postojanja. Usprkos svemu otvorili smo memorijalnu scenu, što je još važnije navikli smo gledatelje da dolaze ovdje'', rekao je za Bljesak.info Sead Đulić direktor eMTeeM-a. Teatar je imao sedam premijera, od čega su četiri forum predstave.

U njihovoj režiji otvoren je park mira, a Đulić je kazao je kako je to proces koji još uvijek nije završen. Dvije predstave su doživjele svoja jubilarne izvedbe, ''Maslinova grana'', koja je izvedena 50 puta i dječja predstava ''Morska priča'', koja je imala 25 repriznih izvedbi.

''Ostvarili smo puno kontakata i suradnji koje ćemo ostvariti u 2015. godini'', poručio je Đulić.

Iako se Mostarci često znaju požaliti na nedostatak kulturnog života, izmeđuostalog i kazališnih predstava, čini se kako ponude ipak ima. Pravo pitanje je Ima li dovoljno zainteresiranosti?

Bljesak.info


Nema komentara

Anketa

Ustavi