RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vukoja: Raspudić je najzaslužniji za svojevrsnu renesansu bh Hrvata u hrvatskoj javnosti

Napisano 23.12.2014. 12:00
Predstavljači i autor knjige

Sinoć je, u dvorani hrvatskog doma “Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru, koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta,  predstavljena knjiga dr. Nine Raspudića pod naslovom ”144 plus jedan kratki espresso”. Riječ je o knjizi koja sadrži 144 kolumne, a ona jedna plus je kolumna koju je Raspudić napisao, i na promociji pročitao, o obavijesnom razgovoru s policajcima, koji su poslani  kako bi otkrili tko je književnika Antu Tomića zalio izmetom na Splitskoj rivi.

O knjizi su govorili urednik sadržaja u Večernjem listu Dražen Klarić, zamjenica glavnog urednika Večernjeg lista Valentina Rupčić, sociolog Ivan Vukoja i sam autor.

Predstavljajući autora knjige Dražen Klarić kazao je kao je Raspudić najveća kolumnistička zvijezda u Hrvatskoj, pa time i najveća kolumnistička zvijezda Večernjeg lista.

-Zvijezde su obično ljudi koji se pojavljuju na televiziji, a rijetko se za nekog tko piše u tiskanim medijima može reći da je zvijezda. Ali, Nino je postao zvijezda upravo pišući u novinama- u Večernjem listu, kazao je Klarić.

Rekao je kako su Raspudićeve kolumne povećale čitanost Večernjeg lista, dok je za uzvrat Nino u Večernjem listu dobio apsolutnu slobodu izražavanja svojih misli i stavova, pa čak i kritiziranja lista za kojeg piše.

I Raspudić smatra najvećom vrijednošću Večernjeg lista slobodu koju mu daje redakcija. Naglasio je kako je danas glavni problem novinara i kolumnista autocenzura.

– Ako vam egzistencija ne ovisi od pisanja, a meni ne ovisi, jer sam uposlen na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, onda nemate taj problem, kazao je Raspudić. Dodao je kako bi rado pisao o jeziku i književnosti, ali kako kolumnist uvijek mora pisati o društveno važnim temama, a političke se teme, veli, same nameću u prvi plan.

Sociolog Ivan Vukoja je kako je kolumna ”Kratki espresso” vrhunac Raspudićeva medijskog angažmana.

-Raspudić je najzaslužniji za svojevrsnu renesansu Hercegovaca i bh Hrvata u hrvatskoj javnosti, smatra Vukoja.

Izvršna urednica bh. izdanja Večernjeg lista Valentina Rupčić je kazala kako Raspudića poznaje još iz studentskih dana, kada je pokazivao neobičnost u odnosu na kolege.

-Spavao je danju a noću je čitao. Nikad nije pristajao na ništa manje od ocjene pet, kazala je Rupčić.

Raspudić je inače profesor na katedri za talijansku književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljuje književnu kritiku i esejistiku i prevodi s talijanskoga jezika književnost i teoriju.

Teme njegovih kolumni su društveni i politički događaji u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Osim za Večernji list, Raspudić piše kolumne i za banjalučke Nezavisne novine, te uređuje emisiju Reflex na televiziji OBN.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi