RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Na Kedžari održana misa za poginule duvanžije

Napisano 26.08.2013. 10:03
Na Kedžari održana misa za poginule duvanžije

Vran je jučer bio domaćin za tristotinjak vjernika koji su došli do Divina groba pomoliti se za sve poginule i umrle Hrvate-katolike koji su pali na bilo koji način prehranjujući obitelj ili braneći dom i domovinu.

Činjenica je da su Hrvati ovih prostora oduvijek bili meta raznih osvajača i žrtve raznih zuluma od turskog, austro-ugarskog, četničkog, partizanskog, komunističkog i kojih sve ne!

Činjenica je također da se oduvijek na ovim prostorima teško živjelo, što zbog škrte zemlje i tvrdog kamenjara, što zbog političkih prilika ili bolje reći neprilika! Činjenica je i da su se svi zulumi, a poglavito turski, na razne načine pa i one najgore iživljavali nad nemoćnim hrvatskim pukom!

Sve gore navedene činjenice, sve tužne sudbine, gorke suze isplakane, svi znani i neznani grobovi hrvatskih patnika okupili su tih tristotinjak ustrajnih u molitvi i čuvanju uspomena.

Nije slučajno odabran baš Divin grob! Diva je direktna žrtva jednog zulumaša koji joj nije mogao oprostiti njezinu ljepotu koje je on htio postati vlasnik, pod svaku cijenu, što je Divu stajalo života!

Zato evo već treću godinu zaredom na zadnju nedjelju u kolovozu u popodnevnim satima dolaze mnogi iz Rame, Doljana, Posušja, Čitluka, Širokog Brijega, Tomislavgrada, Ljubuškog, Mostara, Uskoplja i ostalih mjesta gdje obitavaju Hrvati pomoliti se za sve koji su životom platili svoju vjeru, naciju i kruh svagdašnji. Ovo mjesto i ovakva okupljanja ovakvim povodima su garancija da ovaj narod ima budućnost!

Gazili su nas i proganjali mnogi, Turci, Austro-Ugari, četnici, partizani, komunisti i ostali, ali ovaj narod je sve preživio, mnoge i nadživio, i ostao svoj na svome, uspravan i ponosan!

Oni su naši putokazi, a mi smo garancija da njihova žrtva nije bila uzaludna!!! Unatoč svim krizama, moralnoj, duhovnoj, materijalnoj ovakve zahvalnice su živa garancija da ovaj narod ima budućnost, tu na svojoj grudi i svojoj djedovini!


Nema komentara

Anketa

Ustavi