RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Otvoreni Dani hrvatskog filma u Orašju

Napisano 08.09.2015. 09:17

Podizanjem festivalske zavjese, u subotu navečer 5. rujna, u Orašju su svečano započeli 20. Dani hrvatskog filma.

Na otvorenje su stigli brojni visoki uzvanici iz javnog, kulturnog i političkog života iz BiH i Republike Hrvatske, koji su iskazali poštovanje Ivi Gregureviću i svima koji stvaraju ovaj festival. Dane hrvatskog filma otvorio je načelnik općine Orašje Đuro Topić zahvalivši Ivi Gregureviću, Hrvatskoj Matici iseljenika, svim pokroviteljima i sponzorima i naravno publici koja je sve ove godine bila uz dane filma.

„Festival iz godine u godinu ispunjava kulturni život ovoga naroda i stoga želim da Dani hrvatskog filma nadžive sve nas”, poručio je načelnik Topić, koji je po tradiciji prije otvorenja upriličio prijam za glumce i goste.

Uz brojne dužnosnike i goste na otvorenju je bila i ministrica kulture i sporta u Vladi F BiH Zora Dujmović, koja je obećala da će njeno ministarstvo sigurno podržavati ovaj projekt, i na primjeren način dati značaj ovakvim manifestacijama, uz želju da još dugo traje. Prigodne čestitke i riječi uputila je i Nives Antoljak, u ime Hrvatske Matice iseljenika, naglasivši kako je HMI inicijator i začetnik ovih DHF od 1996.g.

U ime visokih pokrovitelja 20. dana hrvatskog filma hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića gledateljima su se obratili i njihovi izaslanici Antun Vrdoljak, redatelj, koji je svojedobno u Orašju dobio i Zlatni dukat, te Sanja Bazina.

Ove godine Zlatni dukat za doprinos filmskoj umjetnosti dobili su redatelji Branko Schmidt i Lukas Nola, a za kontinuirano 20-ogodišnje sponzorstvo festivala nagradu Zlatni dukat primio je gospodarstvenik Drago Živković iz Kostrča. Nakon oficijelnog dijela, prikazan je film Branka Schmidta „Imena višnje” a potom se, na poziv domaćina Ive Gregurevića, druženje nastavilo u svečanoj dvorani Golden Palast na Bazenima, gdje su se za glazbeni ugođaj pobrinuli Tomislav Bralić i klapa Intrade.

Ljubitelji sedme umjetnosti imat će prigodu pogledati ukupno 8 filmova iz hrvatske, bh, slovenske i produkcije Srbije, što mu daje međunarodni karakter. Večeras je na programu film Ognjena Sviličića „Takva su pravila”. Prije njegove premijere, bit će prikazan dokumentarni film o poplavljenoj Posavini, redatelja Filipa Šovagovića, koji je za vrijeme prošlogodišnje poplavio boravio u ŽP.

Podsjetimo, „Poplavljena Posavina” prikazana je i u polusatnom dokumentarnom filmu Službe za odnosu s javnošću Vlade ŽP, koji se može pogledati na web stranici Vlade ŽP.

Preostali filmovi koji će se prikazati na festivalu su:

07.09.2015.g. „TAKVA SU PRAVILA“ Ognjen Sviličić,

08.09.2015.g. „INFERNO“ Vinko Möderndorfer,

09.09.2015.g. „ZAGREBAČKE PRIČE vol 3“ grupa redatelja: Ivan Salaja, Pero Orešković, Matija Vukšić, Vlatka Vorkapić, Danilo Šerbedžija, Radislav Jovanov-Gonza,

10.09.2015.g. „NIČIJE DIJETE“ Vuk Ršumović,

11.09.2015.g. „STUPICA NEVIDLJIVOG DJETETA“ Šemsudin Gegić,

12.09.2015.g. „GORČILO“ Milan Karadžić.

Sve projekcije prikazivat će se u kino dvorani Orašje s početkom u 20,00 sati. Ulaz je slobodan.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi