RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Počeo 14. Mediteran Film Festival - Festival dokumentarnog filma

Napisano 27.08.2013. 09:18
Počeo 14. Mediteran Film Festival - Festival dokumentarnog filma

Sinoć je u Širokom Brijegu počeo 14. Mediteran Film Festival - Festival dokumentarnog filma. Festival je otvoren retrospektivom Federica Fellinia, jednog od najznačajnijih autora XX. stoljeća. Naime, i ovaj put MFF se pobrinuo za izvrstan filmski tjedan u kojem ćemo se prisjetiti onih veliki redatelja koji više nisu tu, upoznati igrane projekte regije, proviriti u početke nekih novih mladih kadrova i ono najzanimljivije zbog čega je MFF tu, ocijeniti - struka znanjem, a publika srcem - one iz filmskog dokumentarnog ringa.

U suradnji s talijanskim Veleposlanstvom u BiH, povodom 20. godišnjice smrti, Festival će predstaviti retrospektivu velikog Federica Fellinia. Publika će još danas imati priliku vidjeti neke od filmova kojima je prvi superstar redatelj stekao status značajnog i nezaobilaznog autora.

Od prvog Fellinijevog samostalnog filma ''Bijeli šeik'', kultnih Danguba' iz 1950. godine, popularnog ''Slatkog života'' koji prikazuje i danas aktualan svijet zabave, potrošnje i masovnih medija, vidjet ćemo i film ''Rim'' koji oslikava osobno videnje drevnog grada te ljubiteljima filma ništa manje poznate ''Klaunove'', ''Iskušenja doktora Antonia'' i ''Duše mrtvih''. Sveukupno u prva dva dana biti će prikazano sedam izabranih filmova.

Treći dan MFF ustupa prostor prikazivanju radova domaćih autora kao svojevrsni dokaz postojanja filmske proizvodnje i na našem terenu. Među domaćim autorima bit će predstavljen film ''U potrazi za očevim grobom'' don Pavla Crnjca, film s temom Dalekog istoka ''Napad tsunamija'' (Snaga rock'n rolla) Marija Cužića, a hercegovačku premijeru će imati dokumentarni film ''Pacijent'' Zdenka Jurilja.

U konkurenciji službenog programa među pristiglih 260 filmova selektor Damir Čučić odabrao je 22 filma. Pored šesteročlanog žirija koji će odlučivati i izabrati pobjednika Grand prix - MFF projektora u kategoriji dugometražnog filma i MFF projektora u kategoriji kratkometražnog filma, tradicionalno treću nagradu glasovanjem dodjeljuje publika.

Da Mediteran Film Festival i ovu godinu nastoji ići u korak s igranom filmskom produkcijom naše regije, dokazuju projekcije nekih filmova. U kategoriji igranog filma izdvajamo apsolutnog pobjednika Pula Film Festivala - film ''Obrana i zaštita''. U priči o prijateljstvu u poslijeratnom Mostaru redatelja Bobe Jelčića glumačke uloge ostvarili su Bogdan Diklić, Nada Đurevska, Ivana Roščić, Rakan Rushaidat, Izudin Bajrović, Vinko Kraljević...

Kao film zatvaranja službenog dijela Festivala bit će prikazan jedan od najiščekivanijih projekata u regiji, film ''Kauboji'' Tomislava Mršića. Rađeni po apsolutnoj hit predstavi zagrebačkog teatra Exit, ''Kauboji'' su družina društveno neprilagođenih glumaca amatera, a igraju ih Saša Anočić, Živko Anoćić, Hrvoje Barišić, Kruno Klabučar, Ivana Rushaidat, Rakan Rushaidat i Radovan Ruždjak.

Projekcijom na 14. MFF-u 31. kolovoza, osim kao film zatvaranja, ''Kauboji'' obilježavaju svoju bh. premijeru. Pored izdvojene retrospektive, dokumentarnog, igranog i domaćeg programa, one ''nezasitne'' privući će i filmske radionice namijenjene profesionalcima, ali i ljubiteljima filma koji se njime bave amaterski.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi