RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Raspodjela proračunskih sredstava: HNK Mostar nije institucija od kulturnog značaja za BiH?

Napisano 31.03.2016. 19:28

Predstavnici Umjetničke galerije BiH, Povijesnog muzeja BiH i Muzeja književnosti i kazališne umjetnosti BiH, kao institucije kulture od značaja za BiH, danas su uputili apel Vladi Federacije da im odobri sredstva iz tekuće rezerve koja su planirana proračunom FBiH za 2015. godinu, a koja do danas nisu dobili.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović pojasnio je da je Vlada Federacije BiH u proračunu za prošlu godinu predvidjela sufinanciranje ove tri institucije u iznosu od 600.000 KM, ali su ta sredstva izostala.

- To direktno ugrožava naš rad i ukoliko se nešto hitno ne poduzme ne odgovaramo za artefakte koje čuvamo u našim muzejima, a koji su od neprocjenjive vrijednosti – kazao je Krsmanović i dodao da već idućeg mjeseca neće imati sredstva za isplatu plaća, a niti ostalih dugovanja.

Direktorica Povijesnog muzeja Elma Hašimbegović i direktorica Muzeja književnosti i kazališne umjetnosti BiH Šejla Šehabović kažu da im je obećana pomoć iz nekih drugih sredstava, odnosno iz proračunskih rezervi. Međutim, ta sredstva su, kažu, podijeljena u petak, ali među korisnicima nema ovih institucija.

Naglašeno je kako je dio novca u iznosu od 240.000 KM preusmjeren na dvije institucije koje nisu institucije kulture od značaja za BiH, a to su HNK Mostar i Orijentalni institut.


Nema komentara

Anketa

Ustavi