RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Sv. Barbare ove se godine slavi u Uskoplju

Napisano 06.12.2013. 10:02
Sv. Barbare ove se godine slavi u Uskoplju

Punih 18 godina rudari i geolozi okupljeni u Hrvatsko rudarsko-geološko društvo Mostar, blagdan svoje zaštitnice Sv. Barbare koji pada 4. prosinca slave u različitim mjestima Bosne i Hercegovine. Ove godine, potvrdio nam je Alojz Filipović, predsjednik Društva, blagdan Sv. Barbare slavit će se u Uskoplju 6. prosinca. Programom je najprije predviđeno misno slavlje u uskopaljskoj župnoj crkvi, a potom će slijediti druženje i zajednički ručak. Okupljanje rudara i geologa bit će iskorišteno i za održavanje Izborne skupštine društva, doznajemo od predsjednika Filipovića.

Inače, Hrvatsko rudarsko- geološko društvo osnovano je početkom prosinca 1995. godine s osnovnim zadatkom da sagleda stanje i posljedice ratnih zbivanja, te da usmjeri oživljavanje geoloških istraživanja i rudarske proizvodnje na našim prostorima, što je i Statutom društva predviđeno. Društvo redovito, jednom godišnje, izdaje i vlastiti stručni časopis u kojemu obrađuje aktualne teme vezane uz rudarsku i geološku struku. Dosad su izdali 17 brojeva. Zajednička proslava Sv. Barbare također je običaj koji se njeguje otkako Društvo postoji, a praksa je da se ovaj blagdan obilježava naizmjenično u bosanskim te hercegovačkim mjestima. Ove godine odlučeno je da proslava bude u Uskoplju.

Sveta Barbara kršćanska je svetica, djevica i mučenica. Živjela je u trećem stoljeću. Zaštitnica je rudara i dobre smrti, jedna od 14 svetih pomoćnika u nevoljama. Budući da je za života često bila izložena opasnostima, u Sv. Barbari rudari su, zbog prirode svojega , pronašli svoju zaštitnicu. Iako je bila progonjena i često u opasnosti, Sv. Barbara uvijek je ostala vjerna Kristu i kršćanskoj vjeri te je Sv. Barbara i rudarima u BiH bila i ostala moralni i vjerski uzor. Organizirana proslava Sv. Barbare zaštitnice rudara za vrijeme bivše komunističke vlasti i na prostorima BiH je bila zabranjena te su su rudari svojoj zaštitnici molili u krugu svoje obitelji, ali tradicija obilježavanja blagdana Sv. Barbare nikad nije prekinuta.

(artinfo.ba/ap)


Nema komentara

Anketa

Ustavi