RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Svečano otvoren 11. Mostar film festival

Napisano 16.11.2017. 23:16

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović svečano je u četvrtak navečer otvorio 11. izdanje Mostar film festivala (MOFF) u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Tom prigodom kazao je kako je ravnatelj MOFF-a Slaven Knezović svoje ideje ugradio u 11. film festival.

- Drago mi je da svi možemo pomoći i da je one početne probleme, koji se vežu za umjetnost i kulturu u BiH, uspio prevladati. Mostaru je trebao ovakav festival – kazao je Čović izrazivši uvjerenje kako će svi koji dođu u Kosaču uživati u onome što je pripremljeno kroz ovaj festival.

Ravnatelj MOFF-a Slaven Knezović kazao je kako je ovogodišnji program puno bogatiji, te je pozvao još jednom sve Mostarce, od djece do umirovljenika, da dođu i pronađu neki film za sebe.

Knezović je naglasio kako je filmska udruga "Oktavijan" ustrajna u svome radu te presretna što je započela festivalske dane u gradu na Neretvi. Izrazio je veliko zadovoljstvo i zbog ulaska u drugu fazu i drugo desetljeće ove filmske čarolije.

"Prošle godine smo snimili naš prvi dugometražni film 'Mrtve ribe', bili smo i koproducenti filma 'General' Antuna Vrdoljaka, a ove godine smo dobili i novi projekt 'Božji gnjev' scenarista Josipa Mlakića", dodao je Knezović, prenosi Fena.

Ove godine Stablom ljubavi, skulpturom akademskog kipara Ljupka Antunovića, nagrađeni su laureati Festivala za životno djelo, poznati hrvatski redatelj Antun Vrdoljak i crnogorski glumac Žarko Laušević.

Umjetnička direktorica MOFF-a Maja Knezović Lasić uručila je Stablo ljubavi hrvatskom redatelju Antunu Vrdoljaku koji je tom prigodom kazao kako je Mostar dio njegovog djetinjstva, mladosti, a evo sada i starosti.

- Velika mi je čast primiti ovu nagradu, ne zbog nagrade već zbog Mostara – kazao je Vrdoljak. Prisjetio se kako je u Mostaru završio 1. razred Gimnazije, da je služio vojsku za pilota te da je snimao svoj prvi film kao glumac.

Crnogorski glumac Žarko Laušević nije nazočio uručenju nagrade ali su zato prikazani kratki isječci iz njegovih najpoznatijih filmova.

Nakon toga upriličena je projekcija igranog filma "Žaba", bh. redatelja Elmira Jukića.

Na Festivalu, koji će u Gradu na Neretvi trajati do 22. studenoga, ukupno će biti prikazano 40 filmova iz 20 europskih i zemalja regije.

Ovogodišnji MOFF u natjecateljskom program nudi devet filmova od kojih će stručni žiri odabrati najbolje protagoniste glavnih i sporednih uloga te nagraditi najboljeg debitanta. Riječ je o filmovima "Rudar" (Slovenija), "Prokleti pas" (Srbija), "Ime: Dobrica, prezime: Nepoznato" (Srbija), "Mrtve ribe" (BiH, Hrvatska), "Žaba" (BiH, Makedonija, Srbija, Hrvatska), "Kad dan nije imao ime" (Makedonija, Belgija, Slovenija), "Zbog tebe" (Hrvatska), "Rekvijem za gospođu J" (Srbija, Bugarska, Makedonija, Francuska, Rusija) te film "The Books of Knjige: Slučajevi pravde" (Crna Gora).

U okviru MOFF-a održat će se i međunarodni program pod nazivom "Between the Rivers" koji će publici donijeti osam filmskih ostvarenja, a u okviru dokumentarnog programa "DocuSpectre" bit će prikazano šest regionalnih dokumentaraca.

Tu je i studentski program "!Hej studenti studentima" koji za cilj ima promociju edukacijskog dijela filmske umjetnosti te potporu mladim autorima.

Dječji program donosi obiteljski vikend s projekcijama animiranog filma "Ričard Roda" i igranog filma "Anka".

U popratnom programu MOFF-a 17. studenoga održat će se poslovna konferencija "Balkan Cinema Meeting“, koja će okupiti značajne ljude iz svih segmenata filmske industrije.

Jedanaesto izdanje MOFF-a svečano će biti zatvoreno dodjelom nagrada 22. studenoga u Kosači.


Nema komentara

Anketa

Ustavi