RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Umjetnici zajedničkom slikom prosvjedovali protiv uplovljavanja ratnih brodova u Neum

Napisano 01.07.2014. 10:43
Slika ratnog broda

Umjetnici, okupljeni u 15. Umjetničku koloniju odlučili su reagirati protiv uplovljavanja ratnih brodova u Neum. U  želji da se ekološki zaštiti neumski zaljev i da se Neum i dalje razvija kao turističko, a ne kao lučko središte, umjetnici su kroz svoj umjetnički izraz odlučili  pružiti potporu Općini Neum i lokalnom puku u borbi protiv uplovljavanja turskih ratnih brodova u neumski zaljev, što je najavljeno za srpanj, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Tako je zajedničkim radom nastala  slika ratnog broda na kojoj je u lijevom kutu istaknuto obrnuto sidro kao znak zabrane uplovljavanja brodova, a u desnom kutu paleta boja na koju su se svi umjetnici potpisali u znak svog prosvijeda.

Svoj potpis na prosvjednu sliku, kako prenosi pogled.ba, stavili su svi sudionici ovogodišnje kolonije, a to su umjetnici: Stanko Špoljarić, Dubravko Mokrović, Iris Bondora, Nedeljko Tintor, Josip Škerlj, Luce Đuraš, Franjo Primorac, Goran Milinković, Ernesto Markota, Stipe Zoroja, Ljiljana Knez, Andrea Robić, Viktorija Abramović, Irena Kosović, Zlatko Čular, Petar Šalić, Srećko Kriste.

„Htjeli smo da bude diskretno, da nikoga ne povrijedimo, ali da ujedno pošaljemo jasnu poruku. Svatko od nas je imao svoju ideju, te smo dugo razmišljali  dok se nismo usuglasili. Obrnuto sidro je jasan znak da brodovi nisu dobrodošli, a paleta boja predstavlja nas umjetnike, gdje smo umjesto boja stavili svoje potpise.“- objasnila je dubrovačka slikarica Luce Đuraš.

Inače, povodom zatvaranja 15.. Umjetničke kolonije,u Neumu je održana izložba slika nastalih tijekom trodnevnog rada vrhunskih umjetnika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

„Kolonija živi na ležernosti, otkačenosti, ali i umjetničkoj ozbiljnosti. Ima dosta slika, i nemoguće ih je svezati za jedan zajednički nazivnik. Svaka slika odgovara raspoloženju i stavu umjetnika, i nosi svoju umjetničku iskru.“, kazao je voditelj kolonije prof. Stanko Špoljarić, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar, te umirovljeni kustos Umjetničkog paviljona u Zagrebu.

Posjetitelji izložbe nisu krili oduševljenje, a sudionici ujedno zadovoljni svojim radovima i tužni zbog završetka kolonije i zajedničkog druženja.

„Gotovo mi je nemoguće objasniti koliko je nama u Neumu lijepo. Stvorena je takva ugođajnost da sve razlike, sve neugode nestanu u tih par dana, i svi se koncentriramo samo na ljepotu“, StankoŠpoljarić, te zahvalio na gostoprimstvu i organizaciji kolonije Općini Neum i Muzej galeriji Neum.

HMS

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi