RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vitez: Ovog vikenda započinju 2. dani hrvatskog kazališta u BiH

Napisano 15.06.2017. 23:47

Udruga mladih “Enter” i Gradsko kazalište mladih Vitez tijekom lipnja i srpnja ove godine organiziraju druge po redu Dane hrvatskog kazališta u BiH, koji su protekle godine prvi put organizirani na području Bosne i Hercegovine.

Bogat kazališni program obilježit će nastupi kazališnih skupina iz BiH, Hrvatske i Srbije, a posjetitelji će kao i prethodne godine imati priliku pogledati neke od najkvalitetnijih kazališnih predstava na hrvatskom jeziku iz navedenih država.

Jedan od osnovnih ciljeva projekta upravo je njegovanje i očuvanje identiteta, odnosno kulturnog i jezičnog izričaja Hrvata u Bosni i Hercegovini, zatim u zemljama u kojima su Hrvati nacionalna manjina, a napose i u Republici Hrvatskoj.

Već smo i ranije naglašavali kako smo željeli stvoriti jedan program koji nije postojao u Bosni i Hercegovini, te prikazati kulturu i baštinu Hrvata, ne samo iz BiH i Hrvatske i sretan sam što smo ispunili obećanje da ćemo ustrajati. Želja nam je da i ova manifestacija postane tradicionalna, a i ovoga puta ćemo dio repertoara reprizirati u nama susjednim općinama. Nećemo zanemariti ni rad našega kazališta i brojna gostovanja koja nas očekuju, kao i brojne edukacije i kazališne seminare tijekom ljeta. Još jednom se želim posebno zahvaliti Zvonku Milasu, državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH te Katici Čerkez, ministrici obrazovanja, znanosti, kulture i športa bez čije se potpore ne bismo usudili započeti s ovim povijesnim projektom, koji će, uvjeren sam, postati jedan od najznačajnijih kulturnih programa u Hrvata, kazao je u izjavi za medije Ivan Sajević, utemeljitelj i voditelj GKM Vitez.

Dane hrvatskog kazališta u BiH podržali su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Kantona Središnja Bosna, a sve predstave igraju se u Kazališnoj dvorani Vitez.

Svečano otvorenje predviđeno je za 17. lipnja 2017. godine, s početkom u 20,00 sati, u kazališnoj dvorani Vitez, a druge po redu Dane hrvatskog kazališta u BiH otvorit će ponajbolja amaterska predstava u Hrvatskoj, „Maturanti“ Satiričkog kazališta mladih Slavonski Brod. Naime, na 57. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera održanom proteklog mjeseca u Vodicama Silvio Stilinović dobio je nagradu za najbolju režiju, dok je glumica Vanja Čiča osvojila nagradu za najbolju glumicu festivala. Anamarija Jazvić nominirana je u kategoriji za najbolju sporednu glumicu, piše Drukčiji radio.


Nema komentara

Anketa

Ustavi