RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Započelo arheološko istraživanje Gradine iznad Tomislavgrada

Napisano 07.09.2013. 09:08
Započelo arheološko istraživanje Gradine iznad Tomislavgrada

''Na lokalitetu Gradine iznad Tomislavgrada, ili kako se to u stručnoj literaturi naziva Gaj ili Podgaj, već nekoliko dana vrše se probna arheološka istraživanja s pretpostavkom da se na njemu nalazilo prapovijesno naselje'', kazao je arheolog i kustos Franjevačkog muzeja u Tomislavgradu Stipan Dilber.

Po njegovim riječima, cijeli lokalitet je zarastao šumom i površinskim istraživanjem na zapadnom dijelu podnožja Gradine na par mjesta registrirani su nekakvi zidovi koji su najvjerojatnije novijeg datuma od prije 100 do 200 godina.

Prema nekim ranijim arheološkim nalazima koje navodi Dilber, postoji teorija starijih autora koji su se bavili problematikom plemena Delmata koji su uvijek smještali predrimski Delminijum na ovoj gradini ili na gradini Lib na suprotnoj strani polja.

"O tom je još rano govoriti a problem je to što je ova gradina pošumljena što je učinilo taj plato nepristupačnim“, kazao je Dilber dodavši da i prijašnji autori upravo zbog ovoga direktno nisu istraživali tu gradinu nego su prenosili izjavu Vatroslava Radinskog iz 1906, koji je objavio članak o ovoj gradini u glasniku Zemaljskog muzeja.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi