RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zbor Gimnazije Livno postao novi partner C.H.O.I.R.-a

Napisano 24.08.2014. 11:33
Zbor Gimnazije Livno

Već 19. godinu zaredom se na Državnoj akademiji za glazbenu mladež Baden Wurttemberga u Ochsenhausenu (Njemačka) održava interregionalni festival zborova mladih C.H.O.I.R, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i kulture Baden-Wurrtenberga.

Ove godine su se tamo, na poziv docenta Akademije Klausa Brechta,  po prvi put našli pjevači iz Bosne i Hercegovine;  8 članova Mješovitog zbora Gimnazije Livno u pratnji profesorica Katarine Džeko i Ive Ivković.

Zajedno s vrhunskim pjevačima akademskih zborova iz pojedinih regija Španjolske, Italije, Taiwana, Japana, Rusije, Belgije, Njemačke, Poljske i Hrvatske, naši gimnazijalci su 10 dana (od 8.- 18. kolovoza) živjeli u idiličnim prostorima Akademije i pod vodstvom vokalne trenerice Sonje Buhler (Francuska) i dirigenata Klausa Brechta (Njemačka) i Jensa Johansena (Danska) zajedno sa ostalih 150 sudionika uvježbali zahtjevan zborski repertoar i izveli ga na tri koncerta (Ravensburg, Laupheim i Ochsenhausen). Program je bio vrlo raznolik; od njemačkih romantičara (Bruckner, Reger, Wolf), preko nagrađivanih suvremenih skladbi mladih skladatelja (Ferrario, Olle, Neske) do aranžmana pjesama s albuma ''Songs in the key of life Stevia Wondera'' koje je majstorski pripremio jedan od vodećih europskih aranžera pop i jazz glazbe Jens Johansen.

U sklopu festivala održan je i koncert pod nazivom ''Serenade'' na kojem su se zborovi iz svake zemlje pojedinačno predstavile glazbenim programom iz svoje zemlje. Gimnazijalci su izveli 2 zborska aranžmana stilizirane narodne glazbe i pjesmu ''Vječni Livno grad'', uokvirivši nastup narodnim napjevom ''Ovce čuva Marica'' i livanjskim kolom. U njemačkom tisku nastup pjevača iz Livna opisan je kao ''dopadljiv, s puno osjećaja ljubavi prema svom zavičaju''. Kroz zabavne kulturne večeri i druženje, ostali sudionici imali priliku okusiti  nekoliko vrsta domaćih pita i livanjski sir i ponijeti kući rukotvorine iz livanjskog kraja.

Unatoč tome što su bili najmlađi sudionici festivala, sa puno manje iskustva u pjevanju zahtjevnog repertoara, naši gimnazijalci su se izvrsno uklopili u Festivalski zbor, zahvaljujući dobroj pripremi, dodatnom radu na vokalnoj tehnici i velikoj muzikalnosti. Zbog toga je zbor Gimnazije Livno postao novi partnerski zbor C.H.O.I.R.-a, što znači da i ih i narednih godina čeka po 10 besplatnih mjesta za sudjelovanje u festivalu.

Ovom prilikom se pokazalo da uz potporu šire zajednice naši mladi ljudi mogu bez problema sudjelovati u kvalitetnim međunarodnim projektima, kojima će po povratku obogatiti i našu sredinu. Ovogodišnji i budući sudionici C.H.O.I.R.-a zahvaljuju na podršci ravnatelju Ginnazije gospodinu Periši, svećenicima Župe Livno na ustupljenim prostorijama za probe u ljetnim mjesecima, i  sponzorima puta do Ochsenhausena-  Ministarstvu znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije i načelniku Općine Livno.

Priopćeno je iz Gimanzije Livno.


Nema komentara

Anketa

Ustavi