RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Sinovi Hercegovine kao čuvari svoje baštine

Napisano 02.01.2013. 11:25

Glazba - Širokobriježani i Gruđani nastupaju zajedno

Sinovi Hercegovine kao čuvari svoje baštine

■ Primarna zadaća ovih mladih etnoglazbenika je čuvanje starih običaja i kulturne baštine
■ Autohtonom glazbom osnažuju ljude kroz težak život

U negdašnje vrijeme hercegovački mladići rado bi se satajali i svojim glazbenim umijećem širili radost i veselje gdje god bi se pojavili. Danas se cijene više neki drugi glazbeni žanrovi, koji možda imaju svoju publiku, ali ni približnu kvalitetu i izdržljivost što treba postojati da bi pjesma opstala za naraštaje.

Čovjek s kamena

Hercegovački čovjek s kamena tu kvalitetu i izdržljivost ugradio je u domaću autohtonu glazbu. Sve ono što se nekad pjevalo i danas se rado izvodi, i premda je jedno vrijeme vladalo zatišje, njega više nema. Sinovi Hercegovine, mlada etnoglazbena skupina koju je nedavno u Grudama predstavio Zdenko Damjanović, autor hita „Šćepan Križ“, danaas uspješno pjeva i širi glazbeni izričaj hercegocovačkog kraja, ulijevajući mu mladu „hercegovačku krv“, s obzirom da je prosječna starost mladih glazbenika oko 25 godina.

Od gange do bećarca

Od gange do bećaraca, ovi mladići znaju sve. Njihove pjesme rado slušaju oni koji se nađu u njihovom društvu, a s obzirom da imaju i svoja autorska djela, onda je zanimanje još veće. „Natjerala teška muka sina Hercegovca, da k'o nekad duvan sadi i dođe do novca“ stihovi su koji se rado pjevuše u Hercegovini ovih dana, kada je vrijeme ponovno zrelo za rad „od jutra do sutra“ i prodaju žutoga zlata, s obzirom da je posla sve manje, a vrijednost duhana svake godine sve veća.

Širokobriježani i Gruđani Ivan Ćuže, Damir Miloš, Jure Miloš, Marin Rotim, Marko Ćavar, Ante Bilać i počasni član Ivan Petrović Trusa znaju kako se u Hercegovini danas živi i upravo kao pravi „Sinovi Hercegovine“ autohtonom hercegovačkom glazbom osnažuju svoje ljude kroz težak život.
Primarna djelatnost ovih mladih etnoglazbenika je čuvanje starih običaja i kulturne baštine u što spadaju napjevi i sviranje na tradicionalnim instrumentima Zapadne Hercegovine. Svirka gusala, dipala, lijerice i usne harmonike, njihovim izvedbama daje i dalje tradicionalan štih obojen jednom etnoglazbenom suvremenošću, a sve te instrumente svira već renomirani etnoglazbenik Jure Miloš. S obzirom na jedinstvene nastupe i glasove kojima osvajaju hercegovačke krajeve, vjerujemo da ćemo još čuti za njih.


Nema komentara

Anketa

Ustavi