RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U obnovu stolačkih znamenitosti bit će uloženo milijun eura

Napisano 15.12.2012. 12:32

Projekti - Počela treća faza obnove kulturno-povijesnog naslijeđa
 
U obnovu stolačkih znamenitosti bit će uloženo milijun eura

■ Projekt se financira sredstvima Europske unije, a implementira ga Zavod za zaštitu spomenika FBiH
■ Radovi će trajati 18 mjeseci

U Stocu je proteklih dana počela treća faza radova obnove graditeljske baštine. Projekt se financira sredstvima Europske unije, a implementira ga Zavod za zaštitu spomenika pri Federalnom ministarstvu za kulturu i sport.

Ukupna vrijednost

Ukupna vrijednost ovog projekta pod nazivom „ARCH - Stolac“ iznosi 1,5 milijuna eura. Za treću fazu radova, rekonstrukciju i konzervaciju nacionalnih spomenika, prema tenderskoj dokumentaciji, izdvojeno je oko milijun eura i to za Stari grad 450.000, za mlinice 320.000, za mostove 70.000 i za Šarića kuću 160.000 eura. Predviđeno je da izvođenje radova traje 18 mjeseci.

- Obnova je započeta čišćenjem terena Starog grada i mlinica od samoniklog raslinja. Radovi na Šarića kući, kako se radi o radovima u enterijeru, su u pripremi. Zavisno od vremenskih uvjeta, izvođač radova „Neimari“ ima kapacitet i stručnost da otvori radove na sva četiri gradilišta. U ovom trenutku vremenski uvjeti nam diktiraju planiranje radova - kazala je direktorica Zavoda za zaštitu spomenika Lidija Mićić.

Na Starom gradu, čija je površina 24.000 metara četvornih, bit će rađena konzervacija bedema i čišćenje grada, a i svi ostaci objekata koji se nađu unutar grada bit će konzervirani.

Najstariji most

Na proljeće će početi radovi na obnovi tri ćuprij: Inat ćuprije, najstarijeg kamenog mosta sa pet lukova na rijeci Bregavi; Podgradske ćuprije te mosta u Begovini, sagrađenog krajem 19. stoljeća.

Obiteljska kuća Šarića također će biti obnovljena i ponovo pretvorena u središnji objekt kulturnih događanja u Stocu. Biti će obnovljeno i pet mlinica na Bregavi.


Nema komentara

Anketa

Ustavi